Leopold Kostkowski

Leopold Kostkowski urodził się 21 października 1928 roku w Lublinie. Mieszkał wraz z rodziną przy ulicy Turystycznej, gdzie rodzice prowadzili jadłodajnię. Ukończył szkołę powszechną przy ulicy Tatarskiej, podczas okupacji uczył się w szkole handlowej, a następnie w szkole budowlanej przekształconej w technikum. Studiował na Politechnice Warszawskiej, zdobywając tytuł inżyniera elektryka. Po powrocie do Lublina rozpoczął pracę w zakładzie energetycznym, później przeniósł się do biura projektowego Energoprojekt, skąd wyjechał na kontrakt do Nigerii. Po powrocie w 1984 roku pracował w zakładzie energetycznym aż do osiągnięcia wieku emerytalnego.

Leopold Kostkowski - relacja świadka historii

Leopold Kostkowski opowiada o rodzinie i domu rodzinnym przy ulicy Turystycznej w Lublinie, prowadzonej przez rodziców jadłodajni, edukacji, pracy zawodowej, świętach Bożego Narodzenia, komunikacji miejskiej w przedwojennym Lublinie, sodówkach, społeczności żydowskiej, atmosferze w przededniu II wojny światowej i wybuchu wojny, sytuacji Żydów podczas okupacji, jeńcach radzieckich, ucieczce Niemców z Lublina w lipcu 1944 roku.

Leopold Kostkowski opowiada o przedwojennym Lublinie, jego granicach, powodziach i obfitych opadach śniegu, przechowywaniu lodu, jeździe na łyżwach, harcerstwie. Część relacji dotyczy Lublina pod okupacją niemiecką – życia codziennego, edukacji, sytuacji Żydów. Mowa również o ucieczce Niemców z Lublina w lipcu 1944 roku i wejściu Rosjan, wojennych zniszczeniach miasta, a także o organizacjach młodzieżowych funkcjonujących po zakończeniu działań wojennych.

Leopold Kostkowski opowiada o pierwszych latach po wojnie, procesie załogi byłego niemieckiego obozu koncentracyjnego na Majdanku, propagandzie i strajkach młodzieży w 1947 roku, powojennej edukacji, studiach, nakazie pracy i pracy w energetyce, śmierci Józefa Stalina, dziesięcioleciu PRL-u, życiu kulturalnym i towarzyskim w latach 50., lubelskim sporcie.

Leopold Kostkowski opowiada o czasach przedwojennych – jadłodajni prowadzonej przez rodziców przy ulicy Turystycznej w Lublinie, dzielnicy Kalinowszczyzna, wycieczkach szkolnych, Cyganach. Wspomina również proceder wpisywania się na folkslistę podczas wojny i granatowego policjanta mającego rewir na Kalinowszczyźnie.

Leopold Kostkowski opowiada o latach powojennych – zmianach nazw ulic w Lublinie, Targach Poznańskich, odnowieniu Starego Miasta z okazji dziesięciolecia PRL-u, rozpoczęciu pracy w zakładzie energetycznym. Mowa również o elektryfikacji wsi, budowie domu, akcji budowania szkół i kościołów w związku z obchodami tysiąclecia państwa polskiego, przynależności do partii, świętach państwowych w PRL-u, pochodach pierwszomajowych, Lubelskim Lipcu, stanie wojennym, pracy w Nigerii, wyborach w PRL-u i 4 czerwca 1989 roku. Relację kończy refleksja o najlepszych latach życia.