Lech Klimkowski

Lech Klimkowski urodził się w 1951 roku w Nowym Dworze Gdańskim. W latach 1982-1989 prowadził aktywną działalność w niezależnym ruchu wydawniczym. Pracował wraz z innymi drukarzami, tj. Bernardem Nowakiem, Andrzejem Woytowiczem i Januszem Rucińskim, do którego należał dom przy ul. Nowogródzkiej 27 w Lublinie, gdzie funkcjonowała podziemna drukarnia. Drukowali „Informator <> Region Środkowo-Wschodni”. Oprócz druku „Informatora” i „Biuletynu Informacyjnego FSC”, który redagowany był przez B. Nowaka, drukowano tam również książki, zarówno dla „Biblioteki Informatora” wydawnictwa podziemnego założonego w 1983 r. W Lublinie, jak i innych niezależnych wydawnictw lubelskich. Odznaczony został Krzyżem Wolności i Solidarności.