Edward Cyganiewicz

Edward Cyganiewicz - fotografia świadka historii
Edward Cyganiewicz - fotografia świadka historii (Autor: Wejman, Wioletta)

Edward Cyganiewicz urodził się w Dratowie pod Lublinem 20 maja 1929 roku. Był lekarzem medycyny, specjalistą pulmonologiem. Pan Edward zmarł 3 listopada 2011 roku.

Edward Cyganiewicz - relacja świadka historii

Edward Cyganiewicz opowiada o przybyciu w 1942 r. do domu jego rodziców w Abramowie pod Lublinem młodziutkiej Żydówki - Sary Rajs, z którą rodzina Cyganiewiczów przyjaźniła się jeszcze przed wojną. Rodzice pana Edwarda z pomocą syna i córki ukrywali Sarę w swym gospodarstwie przez 8 miesięcy, zorganizowali dla niej fałszywe dokumenty a następnie umieścili u znajomej w Warszawie, gdzie Sara w ukryciu doczekała wyzwolenia i w 1945 r. wróciła do Lublina; wkrótce wyszła za mąż i wyjechała na stałe do Izraela. Pan Edward wspomina także uroczystość otrzymania medalu "Sprawiedliwy wśród Narodów Świata" na którą został zaproszony przez Sarę Rajs do Izraela.