Włodzimierz Borowski

Włodzimierz Borowski - fotografia świadka historii
Włodzimierz Borowski - fotografia świadka historii (Autor: Wejman, Wioletta)

Absolwent historii sztuki na KUL, współtwórca Grupy ZamekW latach 1952 – 1955 studiował historię sztuki na Katolickim Uniwersytecie w Lublinie. Współzałożyciel Koła Młodych Plastyków i Grupy Zamek. Twórca nazwy grupy. Uczestniczył praktycznie we wszystkich wystawach Grupy Zamek. W 1957 roku w Galerii Krzywe Koło w Warszawie, w 1959 roku w III Wystawie Sztuki Nowoczesnej w Zachęcie, w 1957 roku w Białymstoku, w 1958 roku w Krakowie w Pałacu Sztuki, w 1960 w Paryżu w galeriach Le Ranelagh oraz Cinema d` Art et d`Essai. Jego twórczość w tym okresie ewoluowała od prac abstrakcyjnych, surrealizujących, poprzez doświadczenie malarstwa informel i strukturalizmu, po przedmioty, w których artysta odrzuca wartości estetyczne na rzecz funkcji komunikacyjnej. Zmarł 31 grudnia 2008 roku.