Helena Artymko

Helena Artymko urodziła się 2 października 1915 roku w miejscowości Franciszków w powiecie świdnickim, województwo lubelskie. Jej rodzice, ojciec Tomasz Stefanek i matka Teofila z domu Cyran pochodzili z Chodla. Pani Helena przyszła na świat jako szóste dziecko w rodzinie. Szkołę podstawową ukończyła w Krępcu. Gdy miała 14 lat jej ojciec sprzedał ziemię i zakupił dwa domy w Chełmie, i przeniósł się tam wraz z rodziną. W nowym mieście pani Halina podjęła naukę w szkole handlowej, nie ukończyła jej jednak ze względu na pogarszający się stan zdrowia ojca. Z Chełma rodzina przeniosła się do Okszowa. W 1935 r. wyszła za mąż za dyplomowanego ogrodnika Antoniego Artymkę i wraz z nim wyjechała do Wojsławic, gdzie nabyli ziemię. Pierwszą pracę Helena Artymko podjęła w 1959 roku i przez kolejne dziewiętnaście lat pracowała na stanowisku sprzedawczyni w różnych sklepach m.in W Turce i Świdniku. Od roku 1976 na stałe mieszka w Świdniku.