Edukacja przed wojną - Jan Buczek - fragment relacji świadka historii z 18 czerwca 2014

Szkołę podstawową kończyłem w Osuchach, nawet we własnym [moim] domu była, a do siedmioklasowej szkoły przeszedłem do Łukowej, chodziło się cztery do pięciu kilometrów pieszo. Pamiętam nauczycieli, Dziuchówna była, ona pochodziła z Zamościa, później Piotrowska, pamiętam te dwie nauczycielki, bo u nas była szkoła.

Mieliśmy obszerny dom, dużą salę taką i w naszym domu była szkoła, nie było [budynku] szkoły wówczas. Ja lubiłem uczyć się, tylko jeśli chodzi o [dalszą edukację], to nie stać było rodziców wówczas, dzisiaj to otwarte są [szkoły], a wówczas nie każdego było stać kształcić się, tylko wyjątki. Na terenie Łukowej to były może cztery [osoby], które pokończyły wyższe [szkoły], jeden w Osuchach był, a tak to nie stać było rodziców kształcić [dzieci]. Josek był, Szmula syn i drugi był też chyba Szmul, chodziliśmy do szkoły do Łukowej razem. Tych dwóch Żydów z nami chodziło.

Z Osuch [kto chciał] skończyć [szkołę] wyższą, to znaczy siedmioklasową, to już musiał iść do Łukowej, do siedmioklasowej szkoły.