HGIS Lublin is a website containing information about the history of the Lublin city and the region, which enables searching for information about people, events, places and sources. This information is presented on interactive maps, using historical cartographic sources.

We dedicate the service to our late colleague Tadeusz Przystojecki.

HGIS Lublin is a website containing information about the history of the Lublin city and the region, which enables searching for information about people, events, places and sources. This information is presented on interactive maps, using historical cartographic sources.

We dedicate the service to our late colleague Tadeusz Przystojecki.

NN Theatre
×This Event page requires review, some of the information may be incorrect or missing.
×Some parts of this page may be not fully translated. You can use Google Translate to translate missing fragments:

Sprawa między magistratem podzameckim a lubelską gminą żydowską

Żyd lubelski Boruch oblatuje [wpisuje do ksiąg urzędowych - red.] porozumienie między magistratem jurydyki Podzamcze w Lublinie a lubelską gminą żydowską, zawarte w domu wójta podzameckiego Piotra Galniona 11 XI 1648 r. Miało ono obowiązywać przez 10 lat i nawiązywało do porozumienia podpisanego przed 15 laty. Żydzi lubelscy, którzy dekretem królewskim mogli sprzedawać produkowaną przez siebie gorzałkę tylko Żydom, w myśl porozumienia uzyskali prawo do szynkowania jej także wśród chrześcijan, pod warunkiem, że na wyszynk będą kupować także gorzałkę produkowaną w domach chrześcijańskich mieszczan podzameckich. Za to prawo mieli płacić corocznie do kasy podzameckiej 125 złp. Piwa na wyszynk Żydzi produkować nie mieli, winni kupować je u chrześcijan. Również miody mogli brać tylko u mieszczan podzameckich i mieszkańców miasta „w murze". Żydzi nie mogli też sprzedawać chrześcijanom chleba i mąki. Rozjemcą we wszystkich kwestiach spornych miał być urząd grodzki lubelski. Żydzi zobowiązywali się ponadto dawać wójtowi, 7 ławnikom i pisarzowi podzameckiemu każdego roku po półtora funta pieprzu i 2,5 funta szafranu.