HGIS Lublin to serwis zawierający informacje o historii miasta i regionu, który umożliwia wyszukiwanie informacji na temat osób, wydarzeń, miejsc i źródeł. Informacje te prezentowane są na interaktywnych mapach, wykorzystujących historyczne źródła kartograficzne.

Serwis dedykujemy naszemu zmarłemu koledze Tadeuszowi Przystojeckiemu.

Misterium Pamięci "Ocalone Losy" - projekt edukacyjny

Wydarzenie artystyczne Misterium Pamięci "Ocalone Losy" odbyło się 17 marca 2012 r. w Ośrodku „Brama Grodzka – Teatr NN” z okazji 70. rocznicy likwidacji lubelskiego getta na Podzamczu.

• Wydawca: Ośrodek "Brama Grodzka - Teatr NN"
  • Miejsce publikacji: Lublin
  • Data publikacji: 2012

W ramach Misterium Ocaleni z Zagłady lubelscy Żydzi oraz ich potomkowie opowiadali uczniom lubelskich szkół historie swoich rodzin. W trakcie Misterium zostało przeprowadzonych 20 wywiadów. 36 uczniów lubelskich liceów rozmawiało z 30 osobami, które przyjechały z Francji, Stanów Zjednoczonych, Anglii i Izraela.