Architektura Lublina

Przewodnik po lubelskich zabytkach architektury

Mapa Lublina z naniesionymi na nią najważniejszymi zabytkami architektury pokazuje, że są one skoncentrowane wokół zabytkowego centrum Starego Miasta i Śródmieścia.

Obiektem o wyjątkowej, ponadregionalnej, randze jest w tej grupie Kaplica Zamkowa, której architektura w połączeniu z malarskim wystrojem wnętrza jest znakomitym przykładem przenikania się kultur Wschodu i Zachodu.

Inne ważne dla lubelskiej architektury obiekty, bez których nie wyobrażamy sobie przestrzeni miasta to: Brama Krakowska i Brama Grodzka wchodzące w przeszłości w skład linii fortyfikacyjnych, budynek Trybunału Koronnego i kamienice Rynku, Zamek Lubelski.

Grupa lubelskich świątyń świadczy o wielokulturowości naszego miasta. Obok najliczniej reprezentowanej grupy świątyń kościoła rzymskokatolickiego do dziś zachowana jest i funkcjonuje cerkiew prawosławna a także kościół ewangelicko-augsburski. Niestety niewiele zabytków kultury żydowskiej przetrwało dzisiejszych czasów. Interesującą, choć często zapominaną grupą zabytków architektury, ściślej małej architektury są kapliczki rozsiane na obrzeżach miasta.