Krawiecka 41 - powiedzieli o projekcie

Dr Eleonora Bergman
Żydowski Instytut Historyczny w Warszawie

„Poprzez próbę odtworzenia historii jednej kamienicy, zburzonej 58 lat temu wraz z całym Miastem Żydowskim w Lublinie, i poprzez próbę dotarcia do historii mieszkańców tej kamienicy, w większości także zamordowanym 58 lat temu, student Tomasz Czajkowski szuka odpowiedzi na pytania: czym jest pamięć? Jak ją zachować? Jak ją wykorzystać? Cały pomysł ma odniesienia symboliczne, i nawet kolejne uzyskane informacje, wręcz próby dochodzenia do informacji mają posmak symboliczny: spośród dawnych 300 mieszkańców żyje obecnie dwóch: jeden w Izraelu, drugi w Kanadzie. Zdumiewająco liczne dane, które autorowi w ogóle udało się zebrać z wielu różnych źródeł, zaczynają się układać w mozaikę, w której brakuje mnóstwa kamyczków, ale jednak jakiś obraz możemy odczytać. Obraz ten odbiera anonimowość i ludziom, i kamienicy. Pomaga o nich pamiętać, chociaż wcale nie pomaga zrozumieć, dlaczego zostali skazani na śmierć i zgładzeni. Z licznych pytań stawianych przez Tomasza Czajkowskiego zapewne to jedno pozostanie bez odpowiedzi.”

Prof. Jerzy Kłoczowski
Instytut Europy Środkowo–Wschodniej w Lublinie
(4 marca 2000 r., wypowiedź zarejestrowana podczas wizyty w Ośrodku „Brama Grodzka – Teatr NN”)

„Bardzo podoba mi się projekt: Krawiecka 41, to że jedna z nieistniejących kamienic dawnej dzielnicy żydowskiej została opisana od wielu stron, że została zebrana dokumentacja i że o w oparciu o projekt powstaje praca magisterska. To bardzo interesujące. I niesamowite, że udało się odnaleźć dwie żyjące jeszcze osoby, dawnych mieszkańców tego domu. Genialne. Koniecznie nagrajcie z nimi rozmowy. Trzeba się spieszyć. Moje najwyższe gratulacje.”