Gimnazjum nr 1 w Lublinie

Kontynuuje tradycje Szkoły Powszechnej nr 1 i 14, ówczesny adres: ul. Bychawska 25 .

Wędrówka szkołyBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

ul. Bychawska 25 (1919–1939). Zajęcia odbywały się także w budynkach: ul. Bychawska 27, 37; ul. Pochyła 3 i ul. Piaskowa 9 (lata 30.): Szkoła Podstawowa nr 2, ul. Kochanowskiego (1939–1946); ul. Kunickiego 116 (1946 – do dziś).

27 października 1919 – otwarcie siedmioklasowej szkoły powszechnej dla dzieci pracowników kolejowych z Lublina.

1 stycznia 1922 – zmiana nazwy szkoły: I Szkoła VII-klasowa Powszechna Miejska. Związane było to z przekazaniem szkoły pod opiekę Rady Szkolnej miasta Lublina.

23 stycznia 1926 – nadanie szkole imienia ks. Stanisława Konarskiego.

1930 – do szkoły zapisano uczniów ze szkoły nr 14.

Lata trzydzieste – szkoła ma trudności lokalowe. Zajęcia odbywają się również w lokalach przy ulicach: ul. Bychawska 27, 37; ul. Pochyła 3 i ul. Piaskowa 9; pomieszczenia szkoły nr 15 na Kośminku.

13 lipca 1935 – rozpoczęcie budowy nowego gmachu szkoły.

15 listopada 1937 – szkoła zostaje przemianowana na Szkołę Powszechną III stopnia i przyjmuje nazwę: Publiczna Szkoła Powszechna III stopnia nr 1 imienia Księdza Stanisława Konarskiego.

Wrzesień 1939 – wojska niemieckie zajmują cały nowy budynek szkolny. W pomieszczeniach przeznaczonych na szatnię i świetlicę urządzono stajnię dla koni. Od lata 1940 do 22 lipca 1944 roku w budynku Niemcy organizują szpital wojskowy. Dzieci kontynuują naukę w ciężkich warunkach, w salach Szkoły Podstawowej nr 2 przy ul. Kochanowskiego.

20 września 1944 – zajęcia rozpoczynają się w salach Szkoły Podstawowej nr 2, ponieważ budynek szkoły nr 1 zostaje zagospodarowany na szpital radziecki.

4 maja 1946 – uczniowie przenoszą się do nowo wybudowanego gmachu szkoły.

1 września 1999 – założenie nowej publicznej szkoły Gimnazjum nr 1 imienia ks. Stanisława Konarskiego w budynku likwidowanej szkoły podstawowej.

AdresBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Przed wojną i obecnie dzielnica Dziesiąta.