Rusałka 14 w Lublinie

Historia nieruchomości zlokalizowanej w Lublinie przy ulicy Rusałka 14.

18 maja 1945 – opieczętowanie nielegalnej budowy

19 marca 1947 – prośba Szabelskiego o zatwierdzenie planu budowy domu parterowego

1947 – nieruchomość kupuje Władysław Grzybek

1950 – stwierdzenie legalności budynków

Ankieta z 1937 roku wymienia na terenie nieruchomości plac pod budowę i drewnianą szopę. Szopa użytkowana była jako skład narzędzi należących do syna właścicielki. W 1939 roku, w związku z regulacją ulicy, nakazano rozbiórkę szopy.

W 1944 na terenie nieruchomości rozpoczęto budowę domu murowanego. Prace zawieszono z powodu braku stosownego pozwolenia. Właściciel nieruchomości, Leopold Szabelski, kontynuował jednak prace w związku z czym 18 maja 1945 opieczętowano budowę i wniesiono o zastosowanie sankcji karnych wobec właściciela i pracującego na budowie majstra murarskiego. Kwestia legalności budynków była podejmowana wielokrotnie m.in. przez kolejnego właściciela nieruchomości. Ostatecznie w 1950 roku zatwierdzono legalność powstałych na nieruchomości budynków.

MieszkańcyBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Właściciele