Dolna Panny Marii 13 w Lublinie

Historia nieruchomości zlokalizowanej w Lublinie przy ulicy Dolna Panny Marii 13.

FunkcjaBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Zabudowania mieszkalne. W 1940 roku na terenie nieruchomości istniała piekarnia, warsztat szewski oraz sklep spożywczy.

Ok. 1934 – konflikt Marceli Baranowskiej z Wandą Wierzbicką, właścicielką sąsiedniej posesji na ul. Górnej Panny Marii.

5 października 1936 – skarga Marceli Baranowskiej dotycząca Wandy Wierzbickiej

9 października 1936 – sporządzenie Ankiety

10 października 1936 – skarga Marceli Baranowskiej dotycząca Wandy Wierzbickiej

3 lutego 1939 – podanie Marceli Baranowskiej o wydanie zaświadczenia dotyczącego graniczenia posesji z ulicą Górną Panny Marii

ok. 1940 – właścicielem budynku jest Jan Ćwikliński

17 lipca 1940 – Karta realności

28 kwietnia 1947 – oględziny budynku

18 lutego 1948 – oględziny piekarni Józefy Chandze

1 marca 1948 – zawieszenie działalności piekarni na czas trwania remontu

Około 1933 roku właścicielka nieruchomości Marcela Baranowska wniosła skargę na właścicielkę sąsiedniej posesji na ul. Górnej Panny Marii – Wandę Wierzbicką (patrz Dolna Panny Marii 15a i 15), która „w celu rozszerzenia swej posesji zrobiła nasyp ulicy przed domem swym i przy tem zwaliła z góry na moją posesję wielką ilość ziemi i gruzu, zawaliwszy mi ustępy, komórki i składy”. W skargach Baranowskiej z 1936 roku czytamy, że: „Magistrat Lubelski delegował Komisję, która uznawszy moją skargę za słuszną, nakazała Wierzbickiej usunąć ziemię z mego placu i budynków, a również i dzielnicowy nakazał jej to samo w mej obecności, po odejściu którego Wierzbicka wyrzekła pod jego adresem obelżywe słowa, ziemi nie usunęła wcale, a mnie zelżyła i groziła terrorem i pobiciem, na wypadek, gdybym ośmieliła się sama usunąć nasyp”. Wierzbicka zignorowała nakaz usunięcia gruzu, i w 1936 roku ponownie przystąpiła do powiększania nasypu, przez co budynki znajdujące się na nieruchomości Baranowskiej „zostały całkowicie zawalone i zasypane, tak że ich już wcale nie widać”.

Ankieta z 1936 roku wymienia dom mieszkalny murowany z opoki. Na terenie działki odnotowano istnienie piekarni i „sklepiku urządzonego w sieni”. Już w czasie sporządzania Ankiety budynek był w złym stanie technicznym. Ankieter zanotował, że choć budynek: „w miarę walenia się remontuje się częściowo co roku”, obiekt wymaga remontu.

W roku 1947 zalecono przeprowadzenie prac remontowych w mieszkaniach nr: 1, 3, 4, 5, 6, a także wymianę pokrycia dachowego, uzupełnienie rynien.

Od 1 marca 1948 roku, na czas trwania remontu, zawieszono wypiek chleba w piekarni Józefy Chandze znajdującej się w oficynie. W protokole z oględzin piekarni czytamy: „Piekarnia mieści się w budynku murowanym parterowym w oficynie od podwórza, krytym papą i składa się z czterech pomieszczeń z następującym przeznaczeniem: piecownia, odrabialnia, skład na mąkę i szatnia (…) We wszystkich pomieszczeniach panuje wilgoć w szczególności w piecowni i odrabialni a to wskutek popsutego i podziurawionego dachu nad całą piekarnią, tak, że na ścianach i stropach pojawiła się pleśń. Piec od czoła mocno wybrzuszony i grozi zawaleniem się”. Zlecono przeprowadzenie remontu.

MieszkańcyBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Właściciele

1936

Właściciel: Marcela Baranowska; Henryk, Władysław, Piotr i Wacław Baranowscy; Walery Baranowski

Zarządca nieruchomości: Marcela Baranowska

W 1940 roku:

Właściciel: Jan Ćwikliński, ur. 21 stycznia 1889, rodz. Julian i Katarzyna

Mieszkańcy nieruchomości według zawodu w 1940 roku

Kupcy i przemysłowcy 1 (na parterze), 1 (w budynku frontowym)

Rzemieślnicy 2 (na parterze), 1 (na poddaszu), 3 (w budynku frontowym)

Inne zawody 1 (na poddaszu), 1 (w budynku frontowym)

Ogólna ilość mieszkańców 29

Dzieci do lat 7-18 włącznie 10

Stan zachowaniaBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Obecnie teren porosły zielenią.

Akta nieruchomości położonej w Lublinie przy ul. Dolnej Panny Marii 13

Zespół: 35/22/0 Akta miasta Lublina » Seria: 10 INSPEKCJA BUDOWLANA MIASTA LUBLINA [1926-]1944-1950[1951] » Jednostka: 925