Dolna Panny Marii 12 w Lublinie

Historia nieruchomości zlokalizowanej w Lublinie przy ulicy Dolnej Panny Marii 12.

1930 – remont budynku frontowego.

27 października 1936 – sporządzenie Ankiety.

12 lipca 1940 – Karta realności.

4 kwietnia 1941 – oględziny nieruchomości; zarządzenie wykonania robót budowlanych.

Ankieta z roku 1936 wymienia budynki murowane: dom frontowy i oficynę mieszkalną. 4 kwietnia 1941 roku Wydział Budownictwa otrzymał telefonogram: „Pan Lusawski, zam. przy ul. Dolnej panny Marii Nr 12 m. 24, zawiadomił, że jego mieszkanie grozi zawaleniem. Ostatniej nocy obudzony został głośnymi trzaskami ścian. Prosi o spieszne zbadanie”.Oględziny nieruchomości wykazały znaczne odchylenie się budynku od pionu, w stronę łąk, oraz „pęknięcie świadczące o ewentualnym ruchu budynku”. Zalecono wówczas założenie na pęknięciach plomb gipsowych i zawiadamianie Inspekcji Budownictwa o wszelkich zmianach.

MieszkańcyBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Właściciele

W 1936 roku nieruchomość należała do sukcesorów Michała Milewskiego (syn Leona), zam. Sławinek Kolonia 5.

Zarządca nieruchomości: Janina Milewska

Dozorca: Helena Siwiec

W 1940 roku nieruchomość przeszła na własność Józefa Cieślika, ur. 15 sierpnia 1885, rodz. Józef i Łucja; Antoni Węgorek, ur. 6 września 1907, rodz. Antoni i Antonina

Mieszkańcy nieruchomości według zawodu w 1940 roku

Pracownicy umysłowi 2 (na parterze), 11 (na piętrze), 1 (na poddaszu), 1 (w suterenie), 12 (w budynku frontowym), 3 (w oficynie).

Robotnicy 2 (na parterze), 3 (w suterenie), 3 (w budynku frontowym), 2 (w oficynie).

Kupcy i przemysłowcy 3 (na parterze), 2 (w budynku frontowym), 1 (w oficynie).

Rzemieślnicy 1 (na parterze), 3 (na piętrze), 1 (na poddaszu), 4 (w suterenie), 7 (w budynku frontowym), 2 (w oficynie).

Ogólna ilość mieszkańców 119

Żydów

Dzieci do lat 6 włącznie 12

Dzieci od 7 do 18 lat 27

Dom murowany jednopiętrowy z oficyną i mieszkalną sutereną, przekryty blachą i papą, z trzema balkonami. W budynku istniało 25 mieszkań. Dziesięć mieszkań po 2 pokoje z kuchnią, osiem mieszkań po 1 pokoju z kuchnią, 5 mieszkań po jednym pokoju i 2 sutereny.

Akta nieruchomości położonej w Lublinie przy ul. Dolnej Panny Marii 12, APL, sygn. 924.