3 Maja 9 w Lublinie

Historia nieruchomości zlokalizowanej w Lublinie przy 3 Maja 9.

Dwa wolno stojące budynki zlokalizowane w lubelskim śródmieściu pod adresem 3 Maja 9 położone są przy zachodniej pierzei ulicy, która do 1916 roku nosiła nazwę Czechowskiej. Parterowy dom usytuowany jest przy południowej granicy działki, natomiast dom jednopiętrowy w niedużej odległości od niego. Nieruchomość od północy sięga ulicy Dolnej 3 Maja.

Budynki do II wojny światowej pełniły wyłącznie funkcję mieszkalną. Wykorzystanie ich do celów handlowo-usługowych zostało odnotowane po raz pierwszy w roku 1941, kiedy to pod tym adresem działał zakład ślusarski i skład drewna.

Aktualnie w budynkach mieszczą się lokale gastronomiczne, rehabilitacyjne oraz farmaceutyczne.

Zabudowa działki następowała stopniowo. Jako pierwszy stanął na niej murowany, jednopiętrowy dom, widoczny na planie Lublina z roku 1929. Następnie, między 1936 a 1941 rokiem, w miejscu istniejących wcześniej drewnianych budynków, wybudowano drugi dom murowany – tym razem parterowy. Prace prowadzone na działce były inicjatywą jej właścicieli – Wandy i Wacława Skibińskich. W 1948 roku jeden z budynków wymagał remontu, lecz brak informacji o jego przeprowadzeniu. Z pewnością jednak po II wojnie światowej została przeprowadzona modernizacja obu domów.

przed 1929 – budowa murowanego, jednopiętrowego domu mieszkalnego.

pocz. l. 30. XX w. – budowa murowanego, parterowego domu mieszkalnego z poddaszem.

1936 – własność Wandy i Wacława Skibińskich.

1936-1941 – budowa murowanego, jednopiętrowego domu mieszkalnego.

1948 – zły stan techniczny jednego z budynków .

W skład zabudowy działki wchodzą:

- parterowy dom – murowany, na planie zbliżonym do kwadratu, krótszym bokiem zwrócony do ulicy. Cokół, na którym osadzona jest trójosiowa, gładka elewacja frontowa, wyłożony jest płytkami ceramicznymi. Prostokątne otwory zostały ujęte w profilowane obramienia. Całość wieńczy gzyms, nad którym znajduje się attyka zakrywająca dwuspadowy dach wyłożony powłoką bitumiczną. Elewacje boczne pozbawione dekoracji, z jednym lub dwoma otworami okiennymi.

- jednopiętrowy dom – murowany, na planie prostokąta. Nakryty jest czterospadowym dachem wyłożonym blachą. Bryła osadzona jest na zagłębionym w ziemi cokole, który wyłożony został płytkami ceramicznymi. W podziałach trójosiowej elewacji od strony ulicy 3 Maja i sześcioosiowej od podwórza dominują elementy pionowe w postaci gzymsu międzykondygnacyjnego i wieńczącego, a także nadokienników nad oknami pierwszego piętra.

Parterowy budynek posiada jednotraktowy układ wnętrz dostępnych przez drzwi od stony ulicy 3 Maja. Rozmieszczenie pomieszczeń uległo zmianie pod wpływem przystosowania ich do pełnienia funkcji handlowo-usługowej.

Wnętrza jednopiętrowego budynku zostały rozlokowane dwutraktowo. Wejście główne znajduje się od strony podwórza, natomiast od ulicy dostępne są sutereny, z własnymi schodami. Dom mieści dwadzieścia izb w dziewięciu mieszkaniach.

Warunki mieszkaniowe w budynkach były złe. Domy nie były wyposażone w kanalizację, dlatego ich lokatorzy musieli korzystać z ustępów na podwórzu, a oświetlenie elektryczne działało tylko na parterze jednopiętrowego budynku. Ponadto budowle długo nie były remontowane.

MieszkańcyBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Mieszkańcy nieruchomości wg zawodu w 1940 roku

Pracownicy umysłowi 2

Robotnicy 3

Kupcy i przemysłowcy 1

Rzemieślnicy 1

Bez zawodu 2

Ogólna ilość mieszkańców

Dzieci do lat 6 włącznie 4

Dzieci do lat 7-18 włącznie 6

OtoczenieBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Podłużna działka o nieregularnym kształcie zabudowana jest w mniej niż 20%. Poza dwoma domami murowanymi, wznosi się na niej prostokątny budynek gospodarczy, prawdopodobnie jeszcze z czasów przedwojennych. Pozostałe budowle sprzed II wojny światowej – skład, ustęp, budynek mieszkalny – były konstrukcji drewnianej i nie przetrwały do dziś. Pozostała część działki wykorzystywana była przez Wandę i Wacława Skibińskich jako sad. Obecnie są to tereny zielone odgrodzone siatką od ulicy.

Akta nieruchomości położonej w Lublinie przy ul. 3 Maja 9, APL, sygn. 5509.