Żmigród 8 w Lublinie

Historia nieruchomości zlokalizowanej w Lublinie przy ulicy Żmigród 8.

Budynek pełnił funkcję mieszkalną.

1934 – naprawa tynków zewnętrznych

19 listopada 1936 – sporządzenie Ankiety

10 marca 1947 – wezwanie do usunięcia pryzmy lodu zmagazynowanej na posesji

17 października 1949 – prośba Administracji o przyspieszenie wznoszenia ubikacji ogólnej i remontu domu

W Ankiecie z 1936 roku odnotowano istnienie jednopiętrowego (z mieszkalnym poddaszem), murowanego domu mieszkalnego wraz z zabudowaniami gospodarczymi (murowaną komórką, drewnianą szopą, murowaną stajnią-garażem). W dokumencie podano, że dom jest „rzekomo postawiony przez księcia Józefa Poniatowskiego”. W budynku znajdowały się 2 mieszkania czteropokojowe z kuchnią, 3 mieszkania trzypokojowe z kuchnią, 1 mieszkanie dwupokojowe z kuchnią i dwa mieszkania dwuizbowe, Lokale nie posiadały łazienek.

W 1947 roku na omawianej działce znajdowała się pryzma lodu zmagazynowana do celów gospodarczych przez Feliksa Winiarczyka. Z uwagi na ryzyko podmywania fundamentów przez wodę z topniejącego lodu, nakazano jego usunięcie i zmagazynowanie w przeznaczonej na ten cel piwnicy, w miejscu oddalonym od budynków.

W dokumentacji z 1950 roku czytamy: „Tymczasem sytuacja mieszkańców domu (67 osób) jest b. ciężka i z upragnieniem od roku oczekują na ogólną ubikację, gdyż dom nie jest skanalizowany. Stara ubikacja jest jednym rumowiskiem (ściany walące się, brak podłogi) i pułapką dla odwiedzających, a w cieplejszej porze rozsadnikiem bakterii chorobotwórczych. Naszym zdaniem niedopuszczalne jest tolerowanie nadal takiego stanu rzeczy i to w dodatku w śródmieściu. W związku z powyższym prosimy o wydanie polecenia jak najszybszego przystąpienia do budowy omawianej ubikacji i remontu domu”.

MieszkańcyBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Właściciel

W 1936 roku

Właściciel: Stefan Meissner, syn Napoleona, zam. Warszawa, Aleja 3-go Maja 2 m. 39

Zarządca nieruchomości: Faustyna Krokowska, zam. Lublin, Narutowicza 34

Dozorca: Marianna Kwietniewska

Mieszkańcy nieruchomości według zawodu w 1940 roku

Pracownicy umysłowi 1 (na parterze), 2 (na piętrze), 2 (na poddaszu).

Kupcy i przemysłowcy 1 (na parterze).

Rzemieślnicy 1 (na parterze), 1 (w suterenie).

Ogólna ilość mieszkańców 56

Dzieci do lat 6 włącznie 6

Dzieci do lat 7-18 włącznie 7

Budynek murowany, jednopiętrowy z mieszkalnym poddaszem, ustawiony szczytem do ulicy. Budynek sięga całej głębokości działki. Dom wzniesiony na planie prostokąta. Piętro wyraźnie oddzielone szeroką opaską ograniczoną dwoma gzymsami, obiegającą wszystkie elewacje. Całość wieńczy gzyms koronujący. W dachu znajdują się trzy lukarny.

Ściana szczytowa dwuosiowa, naroża i oś symetrii zaakcentowane lizenami. Na osiach prostokątne okna. W szczycie, po obu stronach osi symetrii, prostokątne okna. Elewacja boczna pięcioosiowa, z drzwiami na osi symetrii i oknami na osiach parteru i piętra.

Akta nieruchomości położonej w Lublinie przy ul. Żmigród 8; Zespół: 35/22/0 Akta miasta Lublina » Seria: 10 INSPEKCJA BUDOWLANA MIASTA LUBLINA [1926-]1944-1950[1951] » Jednostka: 6132; APL.

Domowa książka meldunkowa miasta Lublina ul. Żmigród nr 8; Zespół: 35/22/0 Akta miasta Lublina » Seria: 12 KSIĘGI MELDUNKOWE MIESZKAŃCÓW MIASTA LUBLINA [1873-]1930-1950[-1960] » Jednostka: 2682; APL.

Domowa książka meldunkowa miasta Lublina ul. Żmigród nr 8 lok. 1-1b; 2-3a; 4-8; Zespół: 35/22/0 Akta miasta Lublina » Seria: 12 KSIĘGI MELDUNKOWE MIESZKAŃCÓW MIASTA LUBLINA [1873-]1930-1950[-1960] » Jednostka: 2440; APL.