Przemysłowa 15 w Lublinie

Historia nieruchomości zlokalizowanej w Lublinie przy ulicy Przemysłowej 15.

19 lutego 1940 – Karta realności

27 września 1948 – wniosek o przyznanie Jadwidze Wojtysiak mieszkania zastępczego

24 czerwca 1949 – oględziny lokalu nr 7

W latach 1929–1930 dom został przerobiony z fabryki na lokale mieszkalne.

W Ankiecie z 1936 roku nieruchomość opisano następująco: „domek frontowy mieszkalny – domek w podwórzu baraczek o 3 mieszkaniach pojedynczych, poprzeczny do łąki 3 izbowy i jeden budynek mieści 3 izby mieszkalne i lokal dwuizbowy fabryka narzędzi młynarskich i lokal 3 izbowy i szopa fabryczka kamieni młyńskich”. Obiekty na działce zbudowane były z drewna. Łącznie odnotowano istnienie 6 mieszkań jednoizbowych, 4 dwuizbowe, 1 czteroizbowe, 1 fabryczkę dwuizbową, 1 fabryczkę trzyizbową i szopę, przy czym „łazienek i klozetów żadnych wygód nie ma”. Budynki nie były skanalizowane ani zelektryfikowane.

W 1936 roku miał miejsce remont budynków (dachów, ścian, podłóg i okien). Działka posiadała podwórze o nawierzchni ze żwiru, bez roślinności.

W roku 1937 miał miejsce pożar budynku. W protokole z 1 lutego 1937 roku czytamy: „Pożar powstał w mieszkaniu Piątka Pawła wskutek silnego napalenia w piecu, który był wykonany z cegieł oraz był nieszczelny i przylegał do ściany drewnianej (działowej). Spaliła się część ściany drewnianej oraz około 2 m2 powierzchni dachu, przytem konstrukcja dachowa częściowo zniszczona (przepalona)”. Wobec zniszczeń zlecono: wykonanie murowanej ścianki działowej, wymianę zniszczonych części konstrukcji dachu, naprawę pokrycia dachowego.

Jak czytamy w dokumencie z 10 września 1937 roku dokonana przebudowa „nie pozbawiła budowli charakteru starej”.

W odpowiedzi na podanie Jadwigi Wojtysiak z dnia 20 września 1948 roku dokonano oględzin lokalu nr 7 mieszczącego się w środkowej oficynie drewnianej przy Przemysłowej 15. Stwierdzono wówczas, że lokal składa się z jednej izby w parterowym budynku drewnianym, który posiadał wady konstrukcyjne: ściany zapadały się w ziemię, dach był zniszczony, obwieszony i zapadnięty nad lokalem nr 7, stolarka okienna i drzwiowa była zniszczona i nieszczelna. Komisja orzekła, że budynek nie nadaje się do remontu. Nakazano opuszczenie budynku do 15 października 1948 roku i przyznanie Jadwidze Wojtysiak mieszkania zastępczego.

24 czerwca 1949 roku odbyły się ponowne oględziny lokalu nr 7 podczas których Inspekcja Budowlana stwierdziła, że: „lokal ten ze względu na duże zniszczenie ścian konstrukcyjnych, brak stropu i uszkodzony w dużym stopniu dach, oraz brak urządzeń wewnętrznych nie nadaje się do użytkowania i od 9 miesięcy jest już niezajęty”.

MieszkańcyBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Właściciel