Miła 8 w Lublinie

Historia nieruchomości zlokalizowanej w Lublinie przy ulicy Miłej 8.

10 lipca 1940 – Karta realności

22 czerwca 1945 – deklaracja Juliana Wąsika o podjęciu się wykonania robót budowlanych

31 marca 1949 – zaświadczenie Inspekcji Budowlanej o wybudowaniu murowanego budynku mieszkalnego

Autorem projektu garaży z 1939 roku był Tadeusz Witkowski.

Wykonawcą robót budowlanych w roku 1945 był mistrz murarski Julian Wąsik (członek Cechu Mistrzów Murarskich w Lublinie).

Projekt dwupiętrowego budynku w roku 1946 sporządził inż. Henryk Gawarecki.

Z zachowanej dokumentacji wynika, że w latach 30. XX wieku na terenie działki przy ul. Miłej 8 istniał drewniany dom mieszkalny. Prawdopodobnie w roku 1934 zapadła decyzja o rozbiórce domu, od której odwołał się jego ówczesny właściciel Jan Nowakowski. Dokument z października 1934 roku stwierdza co prawda, że budynek wzniesiono nielegalnie, ale zmienia pierwotną decyzję o rozbiórce domu na polecenie wzniesienia w ciągu 8 miesięcy murów ognioochronnych od strony południowej i
wschodniej. Wszystko wskazuje na to, że zastosowano się do zaleceń ponieważ Ankieta z 1936 roku donosi już o drewnianym, ale obmurowanym budynku krytym białą papą. Obiekt składał się z pokoju i kuchni, posiadał elektryczne oświetlenie, ogrzewany był piecem kaflowym. Na terenie działki znajdowały się także dwie komórki. Od mieszkania w odległościach 15 i 35 metrów znajdowały się studnia i śmietnik. Odpływ ścieków kuchennych skierowany był ku ulicy.

W 1938 roku nieruchomość kupuje Władysław Bujalski z żoną. Działka, którą nabyli Bujalscy zajmowała obszar 3000 łokci kwadratowych, na którym znajdowały się: dom mieszkalny z trzech izb, szopa, którą Bujalski przeznaczył na warsztat ślusarsko-mechaniczny, i 2 drewniane komórki. W dokumencie z 5 czerwca 1939 roku Bujalski deklaruje chęć rozpoczęcia budowy kamienicy najpóźniej w lipcu 1941 roku.

Karta realności sporządzona w 1940 roku na obszarze 693m2 działki odnotowuje istnienie budynku mieszkalnego, warsztatu i komórki. Budynek mieszkalny o powierzchni 68m2 i wysokości 32 m zbudowany był z drewna i cegły, posiadał dach kryty blachą. Była to budowla jednokondygnacyjna, podpiwniczona, składająca się z 2 mieszkań (3 izb), posiadająca strych.

Z 31 marca 1949 roku pochodzi zaświadczenie Inspekcji Budowlanej informujące o tym, że Władysław Bujalski własnym kosztem zbudował murowany budynek mieszkalny przy ul. Miłej 8, w którym to budynku zostały wykończone 2 lokale mieszkalne znajdujące się na pierwszym piętrze.

MieszkańcyBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Mieszkańcy nieruchomości według zawodu w 1940 roku