Miła 7 w Lublinie

Historia nieruchomości zlokalizowanej w Lublinie przy ulicy Miłej 7.

Październik 1924 – rozpoczęcie użytkowania budynku

1934 – remont budynku

16 października 1936 – sporządzenie Ankiety

9 lipca 1940 – Karta Realności

Użytkowanie budynku rozpoczęto w październiku 1924 roku. W 1934 miał miejsce remont budynku. Ankieta z 1936 roku podaje, że budynek nie wymaga remontu. Obiekt opisany został jako budynek parterowy, bez piwnic, bez suteren, kryty blaszanym dachem. „Jeden murowany [budynek] służący jako mieszkanie gospodarza reszta wpół murowane wpół drewniane szopy służące do przechowania rzeczy potrzebnych przy gospodarstwie domowem”. Urządzenie wodociągowe – studnia. Urządzenie kanalizacyjne – dół ustępowy. Oświetlenie elektryczne. Ogrzewanie – 2 piece.

Karta realności z 1940 roku na działce odnotowuje 1 budynek mieszkalny z gankiem i 3 budynki gospodarcze – wszystkie budowle były jednokondygnacyjne, murowane i kryte blachą. Budynek mieszkalny o powierzchni 83m2 i wysokości 3,5 m posiadał 3 izby.

MieszkańcyBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

W 1940 roku właścicielem domu był Lejb Rubinfajer, ur. 8 grudnia 1889 roku. Jego rodzicami byli Hersz i Łaja.

Mieszkańcy nieruchomości według zawodu w 1940 roku

Rzemieślnicy 1 (na parterze), 1 (w budynku frontowym).

Ogólna ilość mieszkańców 14

Chrześcijan

Żydów 14

Dzieci do lat 6 włącznie 2

Dzieci do lat 7-18 włącznie 1

Pierwotna zabudowa działki nie istnieje. Współczesna zabudowa handlowo-usługowa.

Akta nieruchomości położonej w Lublinie przy ul. Miłej 7; Zespół: 35/22/0 Akta miasta Lublina » Seria: 10 INSPEKCJA BUDOWLANA MIASTA LUBLINA [1926-]1944-1950[1951] » Jednostka: 3086; APL.

Domowa książka meldunkowa miasta Lublina ul. Miła nr 7 lok. 1-2; Zespół: 35/22/0 Akta miasta Lublina » Seria: 12 KSIĘGI MELDUNKOWE MIESZKAŃCÓW MIASTA LUBLINA [1873-]1930-1950[-1960] » Jednostka:1096; APL.