Prawnik, działacz społeczny, członek Prezydium Judenratu.

[RozwińZwiń]

Wykształcenie i praca zawodowaBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Urodził się 1 lutego 1897 roku w Stanisławowie jako syn Szymona i Róży (z d. Heschderfer). Ukończył Wydział Prawa Uniwersytetu Jagiellońskiego, a następnie do wybuchu wojny prowadził w Lublinie kancelarię adwokacką.

Od 1926 roku był zaangażowany w działalność na rzecz emigracji do Palestyny, jak również wspierał funkcjonowanie organizacji drobnego kupiectwa żydowskiego.

Działalność w JudenracieBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

We wrześniu 1939 roku, na skutek ucieczki niektórych członków Żydowskiej Gminy Wyznaniowej (ŻGW), wszedł w skład zarządu tej instytucji, podejmując pracę w Wydziale Spraw Ogólnych. Po rozbudowie struktury administracyjnej ŻGW objął funkcje w Komisji Kontrybucyjnej, Wydziale Obozu Pracy oraz Komisji Rewizyjnej, nazywanej również Komisją Kontrolną.

Pod koniec stycznia 1940 roku został radnym i członkiem Prezydium Judenratu. Działał w kilku komisjach:

• Komisja Regulaminowa;
  • Komisja ds. niwelacji cmentarza;
  • Komisja ds. budowy baraków;
  • Rada Obozowa/Komisja ds. kontaktów z obozem pracy przy ul. Lipowej 7;
  • Komisja Szkolna;
  • Reprezentowanie interesów Judenratu w sprawach Ubezpieczalni Społecznej.

Równolegle z pracą na rzecz Judenratu wszedł w skład Żydowskiego Komitetu Opiekuńczego Miejskiego, pełniąc w Lublinie funkcję wiceprzewodniczącego. Instytucja stanowiła delegaturę Żydowskiej Samopomocy Społecznej, której zadaniem była opieka nad ubogimi Żydami.

Do jesieni 1940 roku mieszkał wraz z żoną, dzieckiem i szwagierką przy ul. Narutowicza 20 m. 3. Decyzją władz niemieckich, tak jak inni Żydzi, został zmuszony do opuszczenia mieszkania. Zamieszkał przy ul. Szewskiej 7 m. 1. Zmarł 24 grudnia 1941 roku na skutek zakażenia tyfusem. Pogrzeb został zorganizowany na koszt Judenratu i odbył się 25 grudnia1.

1. Wróć do odniesienia Archiwum Państwowe w Lublinie, zesp. 891, Rada Żydowska w Lublinie, sygn. 4, k. 11, 15, 50, 52–53, 61–62, 72, 104, 112, 247–248; tamże, sygn. 8, k. 1–3; tamże, sygn. 36, k. 6, 24, 59, 63–64; tamże, sygn. 37, k. 52; tamże, sygn. 162, k. 66; tamże, sygn. 172, k. 9.