Chopina 23 w Lublinie

Historia nieruchomości zlokalizowanej w Lublinie przy ulicy Chopina 23.

Numer po 1944: Chopina 23

Numer obecny: Chopina 23

FunkcjaBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Budynek mieszkalny.

- Podanie do Pana Prezydenta Miasta Lublina wniesione w dniu 09.III.1936 r. przez Jana i Helenę Rybickich, zam. przy ul. Chopina 18. Pismo dotyczy zatwierdzenia projektu i wydania pozwolenia na budowę domu dochodowego na nieruchomości przy ul. Chopina 23, stanowiącej własność petentów. Projekt sporządził Arch. Tadeusz Witkowski.

- Deklaracja majstra ciesielskiego Franciszka Grzesiaka do Pana Prezydenta Miasta Lublina o podjęciu się wykonania robót ciesielskich na nieruchomości należącej do Jana Rybickiego przy ul. Chopina 23. Deklarację sporządzono w dniu 09.III.1936 r.

- Deklaracja majstra murarskiego St. Matysa do Pana Prezydenta Miasta Lublina o podjęciu się wykonania robót murarskich na nieruchomości należącej do Pana Rybickiego przy ul. Chopina 23. Deklarację sporządzono w dniu 24.III.1936 r.

- Deklaracja kierownika technicznego Architekta Tadeusza Witkowskiego do Pana Prezydenta Miasta Lublina o podjęciu się kierowania robotami budowlanymi na nieruchomości należącej do małż. J. i H. Rybickich przy ul. Chopina 23. Deklarację sporządzono w dniu 09.III.1936 r.

- Pismo wystosowane w marcu 1936 r. przez Zarząd Miejski w Lublinie Wydział Budownictwa do Jana Rybickiego, zam. przy ul. Chopina 18, w związku ze złożonym w dniu 09.III.1936 r. planem projektowanego przez adresata domu 4-piętrowego przy ul. Chopina 23. Pismo zawiera zawiadomienie, że plan ten jest sprzeczny z planem zabudowy miasta, który w tym miejscu przewiduje jedynie 3-piętrowe budynki. W związku z tym proponuje się Rybickiemu poprawienie projektu do dnia 30.III.1936 r., w przeciwnym razie rozpatrzenie podania, w myśl obowiązujących przepisów, zostanie odroczone na 2 lata.

- Zaświadczenie z dnia 01.II.1936 r. opatrzone podpisem i pieczęcią Wiceprezydenta Miasta B. Liszkowskiego. Pismo zawiera zaświadczenie, iż na posesji przy ul. Chopina 18, numer hip. 46, stanowiącej własność Jana i Heleny małż. Rybickich, został wybudowany dom mieszkalny 4-piętrowy. Budowa miała miejsce na podstawie pozwolenia na budowę z dnia 05.VII.1928 r. Rozpoczęto ją w sierpniu 1928 r. (roboty techniczne celem położenia fundamentów), a ukończono we wrześniu 1930 r. Zaświadczenie wydaje się na skutek podania z dnia 28.I.1936 r. w celu złożenia u rejenta.

- Podanie wniesione przez Jana Rybickiego do Zarządu Miejskiego w Lublinie o wydanie pozwolenia na użytkowanie budynku wybudowanego na nieruchomości przy ul. Chopina 23. Budowę rozpoczęto w kwietniu 1936 r., a ukończono w październiku 1936 r. Podanie wpłynęło w dniu 08.X.1936 r.

- 1934 - ukończenie budowy domu.

- Zaświadczenie z dnia 23.II.1937 r. opatrzone podpisem i pieczęcią Wiceprezydenta Miasta B. Liszkowskiego. Pismo zawiera zaświadczenie, iż na posesji przy ul. Chopina 23, stanowiącej własność Jana i Heleny małż. Rybickich, został wybudowany dom murowany 3-piętrowy, przeznaczony wyłącznie na cele mieszkalne. Budowa miała miejsce na podstawie pozwolenia wydanego przez Zarząd Miejski. Zaświadczenie wydaje się na skutek podania z dnia 15.II.1937 r. w celu przedłożenia w Urzędzie Skarbowym.

- Zaświadczenie wydane przez Zarząd Miejski w Lublinie Wydział Budownictwa Dział Inspekcji w dniu 20.V.1938 r. Pismo zawiera zaświadczenie, iż na posesji przy ul. Chopina 23, stanowiącej własność Jana i Heleny małż. Rybickich, został wybudowany dom mieszkalny 3-piętrowy frontowy i oficyna 3-piętrowa. Budowa miała miejsce na podstawie pozwolenia na budowę z dnia 24.III.1936 r. Budowę domu frontowego rozpoczęto w kwietniu 1936 r., a ukończono w październiku 1936 r. Z kolei budowę oficyny rozpoczęto w październiku 1936 r., a ukończono w październiku 1937 r. Pozwolenie na użytkowanie zostało wydane w dniu 14.XII.1936 r. Użytkowanie budynku frontowego rozpoczęto w listopadzie 1936 r. a oficyny w listopadzie 1937 r. Obydwa budynki składają się z 13 mieszkań o łącznej liczbie 45 izb, w tym 4 mieszkania w oficynie. Lokali handlowych nie ma. Kubatura użytkowa budynku wynosi ok. 4800 m³. Zaświadczenie wydaje się Janowi Rybickiemu, zam. przy ul. 1-go Maja 8, na skutek podania z dnia 05.V.1938 r. w celu złożenia w Urzędzie Skarbowym.

- Pismo z dnia 26.VI.1937 r. skierowane do Jana Rybickiego, zam. przy ul. Chopina 23 i opatrzone podpisem oraz pieczęcią Wiceprezydenta Miasta J. Jaworskiego. Z pisma wynika, że adresat zarządzeniem z dnia 14.XII.1936 r., jako właściciel nieruchomości przy ul. Chopina 23, został zobowiązany do ułożenia przepisowego chodnika na ulicy wzdłuż frontu nieruchomości. Ponieważ nakazane roboty nie zostały wykonane w powyższym terminie, „a stan dotychczasowy ulicy nadal istnieć nie może”, dlatego też powiadamia się adresata, że w myśl przepisów prawnych o postępowaniu przymusowym, z dniem 30.VI.1937 r. przystępuje się do ich wykonania zastępczego na koszt Rybickiego. Koszta te zostaną ściągnięte administracyjnie. Poza tym pismo zawiera pouczenie o prawie do wniesienia odwołania z zaznaczeniem, że nie wstrzymuje ono wykonania zastępczego ze względu na interes publiczny.

- Pozwolenie na użytkowanie budynku wydane przez Zarząd Miejski w Lublinie Wydział Budownictwa w dniu 14.XII.1936 r. Janowi Rybickiemu. Otóż na podstawie prośby z dnia 08.X.1936 r., udzielono pozwolenia na użytkowanie budynku mieszkalnego wybudowanego przez adresata na podstawie projektu zatwierdzonego w dniu 24.III.1936 r., a znajdującego się na nieruchomości przy ul. Chopina 23, pod warunkiem ułożenia chodnika wzdłuż frontu nieruchomości oraz otynkowania fasady frontowej budynku w terminie do dnia 01.V.1937 r. Pozwolenie wydano na podst. oględzin z dnia 30.XI.1936 r.

14 czerwca 1940 - Karta realności.

ArchitekciBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Tadeusz Witkowski

MieszkańcyBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Właściciele

1936 Jan i Helena Rybiccy

1940 Leon i Wanda Płaczkiewiczowi

Mieszkańcy nieruchomości według zawodu w 1940 roku

Pracownicy umysłowi 8

Wolne zawody 10

Robotnicy 10

Kupcy i przemysłowcy 10

Rzemieślnicy 2

Rolnicy 2

Inne zawody 10

Bez zawodu 4

Ogólna ilość mieszkańców 46

Dzieci do lat 6 włącznie 10

Dzieci do lat 7-18 włącznie 3

Kamienica z mieszkalną oficyną. Budynek w zwartej zabudowie, murowany, pięciokondygnacyjny, przekryty blachą. Elewacja frontowa pięcioosiowa, z symetrycznie rozmieszczonymi otwormi okiennymi. Wejście główne w osi środkowej, Bama wjazdowa w osi pierwszej od południa. Balkony na drugiej i czwartej osi na wysokości trzeciej, czwartej i piątej kondygnacji. Elewacja przyziemia pokryta modernistycznym boniowaniem, oddzielona od pozozsyałych elewacji gzymsem kodronowym. Pozostałe kondygnacje pozbanione dekoracji, z gzymsem wieńczącym.

Akta nieruchomości położonej w Lublinie przy ul. Szopena 23, Archiwum Państwowe w Lublinie, sygn. 5315.