Chopina 21 w Lublinie

Historia nieruchomości zlokalizowanej w Lublinie przy ulicy Chopina 21.

Numer hipoteczny: -

Numer przed 1939: Chopina 21

Numer po 1944: Chopina 21

Numer obecny: Chopina 21

- Pismo z dnia 08.IV.1937 r. wystosowane do Zarządu Miejskiego w Lublinie Wydział Budownictwa przez Piotra Cichockiego, zarządzającego nieruchomością Spółki Place Lub. Pismo zawiera informację, iż Spółka Place Lubelskie już w 1936 r. sprzedała wszystkie place od strony ul. Chopina. Plac przy ul. Chopina 21 został sprzedany Adwokatowi Stefanowi Lisowskiemu, zam. przy ul. Chopina 3.

- Podanie do Inspekcji Budowlanej Zarządu Miejskiego wniesione w dniu 14.III.1949 r. przez Jadwigę Witkiewicz, zam. przy ul. Skłodowskiej 4. Pismo dotyczy zatwierdzenia projektu i wydania pozwolenia na budowę 3-piętrowego domu mieszkalnego na nieruchomości przy ul. Chopina 21.

- Pismo wystosowane w dniu 21.IV.1950 r. przez Zarząd Miejski w Lublinie Wydział Techniczny Oddział Inspekcji Budowlanej do Jadwigi Witkiewicz, zam. przy ul. Skłodowskiej 4/4. Z pisma wynika, że adresatka nielegalnie wybudowała na swej posesji przy ul. Chopina 21 prowizoryczny, drewniany budynek. Obecnie jest on użytkowany częściowo jako mieszkalny, częściowo jako lokal biurowy.

- Pismo wystosowane w dniu 14.V.1952 r. przez Prezydium Miejskiej Rady Narodowej w Lublinie Wydział Budownictwa do Antoniego Witkiewicza, zam. przy ul. Chopina 21. Pismo zawiera wezwanie do rozbiórki nielegalnie wybudowanego baraku frontowego na posesji przy ul. Chopina 21, ze względu na jej przeznaczenie, w terminie do dnia 15.VI.1952 r. W przypadku nie dotrzymania tego terminu adresat zostanie ukarany karą grzywny, a barak zostanie rozebrany na zlecenie Wydziału Budownictwa w drodze zastępczej.

WłaścicieleBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

1937 Stefan Lisowski

1949 Antoni Witkiewicz

Akta nieruchomości położonej w Lublinie przy ul. Szopena 21, Archiwum Państwowe w Lublinie, sygn. 5313.