Chopina 9 w Lublinie

Historia nieruchomości zlokalizowanej w Lublinie przy ulicy Chopina 9.

Budynek biurowo-mieszkalny.

Właściciele

1936 Dyrekcja Okręgu Poczt i Telegrafów w Lublinie

dozorca: Stanisław Azjan

Kamienica trzypiętrowa, murowana przekryta blachą ocynkowaną. Kamienica ze ściętymi narożnikami, którą wieńczy murowana balustrada ozdobiona fasetą. Parter budynku jest boniowany, wydzielony pasem liściastego fryzu. Elewacje zostały rozczłonkowane wielkoporządkowymi pasami kanelowania, okna II piętra półkoliste, w zwieńczeniu znajduje się dekoracja z masek kobiecych i kasetonów. Na narożach kamienicy oraz w balkonach wyższych pięter znajdują się nadstawy z murowanych wolut połączone ozdobnymi balustradami. Budynek został wybudowany z przeznaczeniem na cele biurowe, lecz istniało jedno mieszkanie sześciozibowe z łazienką i klozetem oraz trzy  mieszkania  dwuizbowe, a także jedno mieszkanie dwuizbowe przeznaczane dla dozorcy. Budynek był skanalizowany i podłączony do wodociągów miejskich.

Fragmenty historii mówionychBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

W. P.

[…] podczas wojny pracowałam w dyrekcji poczty, przy ulicy Chopina, jako tzw. siła biurowa. Znałam dobrze niemiecki, ukończyłam kurs pisania na maszynie i koleżanka pomogła mi załatwić pracę, za co jestem jej bardzo wdzięczna, bo to były czasy łapanek na ulicach, wywożenia na roboty do Niemiec, a ja dzięki tej pracy zostałam w Polsce.

Adam Tomanek

[…] ojciec był absolwentem Wydziału Prawa Uniwersytetu Lwowskiego, bo oni byli w ogóle ze Lwowa, a w ogóle to pochodzili gdzieś z pogranicza Węgier i Słowacji, ale dziadek mieszkał już we Lwowie i tam urodził się mój ojciec, i tam skończył studia. I dostał przydział do pracy w Dyrekcji [Okręgu] Poczt i Telegrafów w Lublinie przy ulicy Chopina 9. No, tam, gdzie później było to studio radiowe, ale to były oczywiście lata przedwojenne. I poznał telefonistkę, Władysławę Łobodowską, która urodziła się w Chełmie lubelskim, a w ogóle przyjechała z babcią i z bratem z Rosji. Wówczas ze Związku Radzieckiego, bo tam spędzili okres rewolucji październikowej, w Rostowie. No, strasznie zubożeli, strasznie wygłodnieli, ale szczęśliwie wrócili w latach 20. tutaj i matka dostała pracę na poczcie jako telefonistka. Poznała ojca, skojarzone zostało małżeństwo i ja urodziłem się z tego małżeństwa w 1928 roku.

[…] do Lublina przyjechaliśmy jesienią 1923 roku. Zatrzymaliśmy się u rodziny taty, we wsi Wzgórze. Mój tatuś w tym czasie usilnie szukał wolnego mieszkania i pracy. Praca znalazła się stosunkowo szybko, tatuś został zaangażowany w Dyrekcji [Okręgu] Poczt i Telegrafów [w Lublinie]. Wówczas Dyrekcja [Okręgu] Poczt i Telegrafów [w Lublinie] mieściła się przy ulicy Chopina. Tam został zatrudniony od razu w charakterze wyższego urzędnika, wtedy to się mówiło, że asystent 9 grupy, szczebel taki to a taki. A im wyższy szczebel, tym wyższe wynagrodzenie.

Kamienica przy ul. Chopina 9 w Lublinie, fragment elewacji

Kamienica przy ul. Chopina 9 w Lublinie

Akta nieruchomości położonej w Lublinie przy ul. Szopena 9, Archiwum Państwowe w Lublinie, sygn. 5305.