Prasa niezależna – „Biuletyn Informacyjny Ziemi Kraśnickiej «Solidarność»” (1982–1983)

„Biuletyn Informacyjny Ziemi Kraśnickiej «Solidarność»”

Motto: Ojczyznę, wolność, racz nam wrócić Panie!

RedakcjaBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

W redakcji znajdowali się Jerzy Kata i Mieczysław Łazarz.

Za druk odpowiadali: Jan Brzóska, Stanisław Strawa, Dariusz Dłużniewski i Krystyna Łazarz.

Pismo wydawane przez „Redakcję Kraśnickiej Solidarności Podziemnej” od maja 1982 do lutego 1983 roku.

Słaba jakość techniczna oraz pojawienie się pism krajowych i regionalnych lepszej jakości zadecydowały o zaprzestaniu wydawania „Biuletynu Informacyjnego Ziemi Kraśnickiej «Solidarność»”.

W lutym 1985 roku ukazała się jednostronicowa ulotka formatu A4 pt. „Biuletyn Informacyjny NSZZ «Solidarność» Ziemi Kraśnickiej” z zapowiedzią strajku. W styczniu 1987 roku ukazała się dwustronicowa broszura „Biuletyn NSZZ «Solidarność» Ziemi Kraśnickiej” formatu A4, wydrukowana na powielaczu.

Publikowano oświadczenia podziemnych władz krajowych, informacje bieżące z kraju i artykuły historyczne o charakterze rocznicowym. Numer 7 zawierał dodatek nadzwyczajny: oświadczenie Regionalnej Komisji Koordynacyjnej NSZZ „Solidarność” Regionu Środkowo-Wschodniego z 22 lipca 1983 roku w związku ze zniesieniem stanu wojennego.

Wydano 14, wychodzących nieregularnie, numerów w nakładzie 200–600 egzemplarzy, o objętości 3–5 stron, w formacie A4, drukowanych na powielaczu. Pismo było drukowane w prywatnych mieszkaniach i gospodarstwach pod Kraśnikiem1.

Opracowanie: Michał Bednarczyk

1 http://www.encyklopedia-solidarnosci.pl/wiki/index.php?title=R02036_BI_Ziemi_Kra%C5%9Bnickiej [dostęp: 10 marca 2015]. Zob. także: M. Dąbrowski, NSZZ „Solidarność” Region Środkowo-Wschodni, w: NSZZ „Solidarność” 1980–1989. Tom 5. Polska Środkowo-Wschodnia, pod red. Ł. Kamińskiego i G. Waligóry, Warszawa 2010, s. 558.