Prasa niezależna – „Zawiszak” (1980–1981)

„Zawiszak”

Podtytuł: „Niezależne pismo Drużyn Zawiszackich L.O. im. A.J. Czartoryskiego w Puławach”.

TytułyBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Od numeru 4 jako „Pismo Drużyn Zawiszackich L.O. im. A.J. Czartoryskiego i L.O. im. KEN w Puławach”.

Od numeru 6 jako „Zgrzyt. Pismo młodzieży wydawane przy drużynach NRH i II LO”.

Pismo wydawane od grudnia 1980 do listopada 1981 roku w Puławach.

RedakcjaBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

W redakcji znajdowali się: Zdzisław Niedbała, Janusz Torchała, Piotr Szewczyk, Andrzej Gorgol, Krzysztof Strzałkowski, Paweł Nakonieczny, Adam Skóra, Piotr Kostrzewa, Robert Pietruszyński i Jacek Skiba.

Publikowano wiadomości, materiały i dyskusje na temat harcerskiego ruchu zawiszackiego, sytuacji bieżącej w szkolnictwie, publicystykę historyczną i przedruki z pism niezależnych.

Opublikowano 6 numerów, w nakładzie 100–200 egzemplarzy, objętości 5–12 stron formatu A4, drukowanych na ramce, następnie na powielaczu w siedzibie MKZ/ZO w Puławach1.

Opracowanie: Michał Bednarczyk

1 http://www.encyklopedia-solidarnosci.pl/wiki/index.php?title=R01357_Zawiszak_Pu%C5%82awy [dostęp: 10 marca 2015]. Zob. także: A. Konderak, Bibliografia prasy Solidarności 28 VIII 1980–12 XII 1981, Lublin 1990, s. 102.