Prasa niezależna – „Solidarność Ziemi Puławskiej” (1980–1989)

„Solidarność Ziemi Puławskiej”

Pismo wydawane w Puławach

TytułyBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

„Biuletyn Informacyjny Międzyzakładowego Komitetu Założycielskiego NSZZ «Solidarność» Ziemi Puławskiej”

Od numeru 6 jako „Biuletyn Informacyjny NSZZ «Solidarność» Ziemi Puławskiej”.

Od numeru 35 jako „Biuletyn Informacyjny NSZZ «Solidarność» Ziemi Puławskiej. Region Środkowo-Wschodni”.

WydawcaBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Pismo wydawane od 4 listopada 1980 do 10 grudnia 1981 roku przez MKZ Ziemi Puławskiej, następnie od numeru 45 (53) z czerwca 1981 roku przez Zarząd Oddziału Ziemia Puławska.

RedakcjaBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Apoloniusz Berbeć, Hanna Czekaj, Andrzej Hoszowski, Andrzej Kowalczyk, Ireneusz Ostrokólski, Grzegorz Wołczyk, Włodzimierz Zbiniewicz, Antoni Faber, Krzysztof Małagocki, Czesław Stolar.

Cechą charakterystyczną pisma były zamieszczane na jego łamach karykatury i rysunki satyryczne. W związku z publikowanymi rysunkami, 13 lipca 1981 roku Prokuratura Wojewódzka w Lublinie, na wniosek Prokuratury Generalnej, wszczęła śledztwo przeciwko redaktorom pisma.

Ósmego października 1981 roku do Sądu Rejonowego w Puławach wpłynął akt oskarżenia przeciwko Ireneuszowi Ostrokólskiemu. Dotyczył on m.in. zarzutu znieważenia przywódcy ZSRR na jednej z karykatur. Rozprawy nie doszły do skutku ze względu na internowanie Ostrokólskiego w stanie wojennym.

Wydano 74 numery w nakładzie 4–5 tys. egzemplarzy drukowanych powielaczem i metodą offsetową1. Po wprowadzeniu stanu wojennego ukazały się numery od 75 do 81, ostatnie w 1989 roku.

Opracowanie: Michał Bednarczyk

1 http://www.encyklopedia-solidarnosci.pl/wiki/index.php?title=R00278_Solidarno%C5%9B%C4%87_Ziemi_Pu%C5%82awskiej [dostęp: 10 marca 2015]. Zob. także: M. Dąbrowski, NSZZ „Solidarność” Region Środkowo-Wschodni w latach 1980–1981, Lublin 2014, s. 408–410.Zob. także: A. Konderak, Bibliografia prasy Solidarności 28 VIII 1980–12 XII 1981, Lublin 1990, s. 88.