Prasa niezależna – „Grot” (1981–1989)

„Grot”

Numery 93–115 jako „Grot. Biuletyn Związkowy”.

Numery 116–124 jako „Grot. Biuletyn Informacyjny KZ NSZZ «S» WSK Świdnik”.

Numery 125–134 jako „Grot. Biuletyn Informacyjny NSZZ «S» Świdnik”.

Numery 135–155 jako „Grot. Biuletyn Związkowy NSZZ «S» WSK Świdnik”.

Dwa pierwsze numery miały nową numerację, od numeru 46 powrócono do kontynuacji numeracji sprzed stanu wojennego.

WydawcaBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Pismo wydawane przez „Solidarność” WSK PZL Świdnik od listopada 1980 do grudnia 1981 roku.

Od listopada 1980 roku przez Zakładowy Komitet Założycielski.

Od maja 1981 roku przez Zakładową Komisję Związkową.

Od 1982 roku przez podziemną zastępczą Komisję Związkową. Od stycznia 1982 roku pismo wychodziło jako „Grot. Biuletyn Zastępczej Komisji Zakładowej WSK-PZL”.

Od 1989 roku wychodziło legalnie.

RedakcjaBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Przed stanem wojennym w redakcji znajdowali się: Alfred Bondos jako redaktor prowadzący, Zygmunt Karwowski, Zbigniew Kalinowski, Zenon Księski, Joanna Zielińska i Eugeniusz Popkiewicz.

W latach 1982–1984 redaktorem naczelnym był Cezary Listowski, zaś w latach 1985–1989 Kazimierz Bachanek.

Teksty pisali wówczas m.in.: Alfred Bandos i Andrzej Sokołowski.

Za druk odpowiadali: Kazimierz Pierzchała, małżeństwo Radomskich, Zbigniew Kursa, Andrzej Sokołowski, Edward Prażmo, Mirosław Kaczan, Tomasz Kasperski, Marek Brzozowski, Andrzej Borys, Stanisław Wiejak i Waldemar Kaczmarek.

Wydano 162 numery w nakładzie od 100 do 4 tys. egzemplarzy, drukowanych na powielaczu, metodą sitodrukową i offsetową. Przed wprowadzeniem stanu wojennego ukazało się 45 numerów, w tym dwa specjalne z okazji Dnia Kobiet i I rocznicy strajków sierpniowych1.

Opracowanie: Michał Bednarczyk

1 http://www.encyklopedia-solidarnosci.pl/wiki/index.php?title=R00575_Grot_%C5%9Awidnik [dostęp: 10 marca 2015]. Zob. także: M. Dąbrowski, NSZZ „Solidarność” Region Środkowo-Wschodni w latach 1980–1981, Lublin 2014, s. 411. Zob. także: M. Dąbrowski, NSZZ „Solidarność” Region Środkowo-Wschodni, w: NSZZ „Solidarność” 1980–1989. Tom 5. Polska Środkowo-Wschodnia, pod red. Ł. Kamińskiego i G. Waligóry, Warszawa 2010, s. 559. Zob. także: A. Konderak, Bibliografia prasy Solidarności 28 VIII 1980–12 XII 1981, Lublin 1990, s. 60, 61.