Prasa niezależna – „Goniec” (1988–1991)

„Goniec”

Podtytuł: „Pismo Konfederacji Polski Niepodległej. Obszar IV – Lublin”

TytułyBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Od numeru 2 sygnowane przez Wydawnictwo Reduta KPN.

Od numeru 14 sygnowane przez Wydawnictwo Polskie.

Od numeru 16 sygnowane przez Wydawnictwo Myśl, numer 2 z podtytułem: „Obszar IV KPN. Lublin–Rzeszów–Przemyśl–Jarosław–Kielce–Radom–Dęblin–Ostrów Św.–Puławy–Zamość–Chełm–Kock–Kraśnik–Świdnik–Dębica”.

Numery 3/4/5–7 z winietą: „Goniec. Obszar IV KPN. Lublin–Rzeszów–Przemyśl–Jarosław–Dębica–Ostrowiec Świętokrzyski–Puławy–Zamość–Chełm–Kock–Kraśnik–Świdnik–Radom–Kielce”.

Numery 8–13 jako „Pismo Konfederacji Polski Niepodległej. Obszar IV – Lublin”.

Numer 14 „Pismo Obszaru IV KPN”.

Numer 15/16 jako „Miesięcznik Obszaru IV Lublin. KPN”.

Ostatni numer, 16, z powtórzoną numeracją, jako „Pismo Konfederacji Polski Niepodległej. Lublin–Zamość–Chełm–Biała Podlaska. Miesięcznik dla przyjaciół KPN”.

RedakcjaBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

W redakcji na przestrzeni lat znajdowali się: Agata Chlipalska, Piotr Michalak, Marek Miszczak, Dariusz Wójcik i Zbigniew Żur.

Za druk odpowiadał Zbigniew Sznajder.

Pismo wydawane w Lublinie przez Konfederację Polski Niepodległej, między lutym 1988 a czerwcem 1991 roku.

Publikowano oświadczenia z bieżącej działalności Konfederacji Polski Niepodległej, omówienia wydarzeń krajowych, publicystykę, przedruki z prasy podziemnej. Wydano 17 nieregularnie wychodzących numerów, objętości od 2 do 24 stron, formatu A5 (ostatni A4), drukowanych metodą sitodrukową1.

Opracowanie: Michał Bednarczyk