Prasa niezależna – „Słowo” (1980–1981)

„Słowo”

Podtytuł: „Miesięcznik Konfederacji Polski Niepodległej”

RedakcjaBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

W redakcji znajdowali się: Piotr Opozda, Jan Piechocki, Andrzej Ruks.

Za druk odpowiadali: Teresa Koprowska, Tadeusz Maciocha, Andrzej Ruks, Andrzej Olszewski, Jerzy Pocheć i Marta Krajewska.

Z redakcją współpracowała Eliza Piołunowicz.

Pismo wydawane w Lublinie, między sierpniem 1980 a lipcem 1981 roku, przez Konfederację Polski Niepodległej.

Prezentowano informacje z kraju, zwłaszcza pod kątem działalności opozycji; dokumenty, oświadczenia, publicystykę historyczną i polityczną, a także (rzadko) humor i krzyżówki.

Opublikowano 7 numerów, w nakładzie od 600 do 800 egzemplarzy, objętości 20 stron formatu A4, drukowanych przy pomocy matryc białkowych.

Druk odbywał się w Spółdzielczym Zakładzie Poligraficznym „Ojczyzna” i Wydawnictwie Polskim Oddział Lublin. Drukarnie znajdowały się w prywatnych mieszkaniach w Lublinie1.

Opracowanie: Michał Bednarczyk

1 M. Choma-Jusińska, Słowo, w: Encyklopedia Solidarności. Opozycja w PRL 1976–1989, tom 1, Warszawa 2010, s. 412, 413. Zob. także: A. Konderak, Bibliografia prasy opozycyjnej w PRL do wprowadzenia stanu wojennego, Lublin 1998, s. 175.