Prasa niezależna – „Gazeta” (1986–1990)

„Gazeta”

Pismo związane z Zarządem Regionu Środkowo-Wschodniego.

TytułyBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Numery 2–6 z podtytułem „Pismo «Solidarności». Świdnik–Chełm–Tomaszów–Zamość”.

Numery 7–18 z podtytułem „Pismo «Solidarności». Puławy–Świdnik–Tomaszów–Zamość”.

Od numeru 19 jako „Pismo członków «Solidarności»”, od maja 1989 roku jako „Gazeta Poza Cenzurą. Pismo członków «Solidarności»”, w listopadzie 1989 roku jako „Gazeta Poza Wszelką Cenzurą. Pismo członków «Solidarności»”, ostatni, 43 numer z maja 1990 roku jako: „Gazeta Samorządna. Pismo nie tylko członków «Solidarności»”).

Zainicjowane i wydawane od 31 marca 1986 do 7 maja 1990 roku przez Annę Truskolaską, w oparciu o sieć kontaktów i informacji Biura Informacji TZR „Solidarność” w Lublinie.

RedakcjaBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Redakcja: Anna Truskolaska, Wojciech Chudy, Jacek Dyć, Adam Konderak i Andrzej Szlęzak.

Trzynastego grudnia 1986 roku Anna Truskolaska została orzeczeniem Kolegium ds. Wykroczeń ukarana karą grzywny za „prowadzenie działalności kolportażowej”.

Prezentowano bieżące wiadomości z regionu, kraju i świata, a także publicystykę i komentarze polityczne, historyczne, dotyczące spraw społecznych, religii, przedruki z prasy emigracyjnej i podziemnej.

Wydano 43 numery, w nakładzie kilkuset tys. egzemplarzy, objętości 4–16 stron formatu A5, drukowanych na powielaczu białkowym i metodą sitodruku.

Druk odbywał się w Warszawie dzięki Edwardowi Mizikowskiemu i Lublinie z pomocą struktur Konfederacji Polski Niepodległej1.

Opracowanie: Michał Bednarczyk