Krasnobród – kramy przy ulicy 3 Maja

Murowane kramy w rynku zostały zbudowane w 1937 roku.

handlowo­-usługowe

1937 – budowa kramów;
po 1945 – dodanie przybudówek.

Historia obiektuBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Obiekt powstał w 1937 roku z inicjatywy kupców chrześcijańskich konkurujących z handlarzami żydowskimi. Jest to jedyny budynek zlokalizowany w centrum miasteczka, który przetrwał pożar, mający miejsce w czasie II wojny światowej – zniszczeniu uległ wówczas jedynie kryty gontem dach. Po wojnie do bryły budynku, od strony północnej, dodano przybudówki.

StylBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

AutorBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

nieznany

Obiekt zlokalizowany w centrum miasteczka, po północnej stronie ulicy. Budynek usytuowany frontem wzdłuż ulicy i wschodnim szczytem do rynku.

Materiał, konstrukcja, technika
Budynek murowany z cegły, otynkowany. Stropy drewniane, więźba dachowa krokwiowo-płatwiowa, dach kryty blachą. Posadzki cementowe, podłogi z desek. Ściany szczytowe wzmocnione dwiema parami ukośnych skarp.

Rzut
Budowla na rzucie wydłużonego prostokąta, z dwiema prostokątnymi przybudówkami przy ścianie północnej i podcieniem na całej długości budynku – od strony południowej. Budynek dwutraktowy, wieloprzestrzenny.

Bryła
Obiekt parterowy, kryty dachem czterospadowym. Przybudówki kryte dachami pulpitowymi. Południowa połać dachu, w środkowej części, posiada trójkątny tympanon z półkolistym otworem okiennym. Wzdłuż całej długości parteru biegną podcienia wsparte na jedenastu słupach.

Elewacje
Elewacja południowa (frontowa) dziesięcioosiowa, symetryczna. Elewacja tylna asymetryczna, piętnastoosiowa, z otworami okiennymi i drzwiowymi na osiach. Elewacja wschodnia (szczytowa) jednoosiowa, symetryczna, z ukośnymi skarpami i otworem okiennym pośrodku. Elewacja zachodnia również ze skarpami, ślepa.

OtoczenieBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Zabudowa rynku