Krasnobród – zespół klasztorny oo. dominikanów

Zespół klasztorny tworzą: kościół parafialny pw. Nawiedzenia Najświętszej Marii Panny, klasztor (obecnie plebania); ogrodzenie z bramami i kaplicą, organistówka oraz spichlerz.

Zespół klasztorny o. o. dominikanów przy ulicy Tomaszowskiej w Krasnobrodzie (1. poł. XVIII w.), widok od strony zachodniej (Autor: Kowalczyk, Paulina)

ul. Tomaszowska 18

Zespół położony u podnóża wzniesienia tzw. Księżej Góry (obecnie Podklasztor), na południe od centrum Krasnobrodu.

1690­–1698 – budowa kościoła parafialnego pw. Nawiedzenia Najświętszej Marii Panny;
1 połowa XVIII wieku – ­ budowa klasztoru;
1778 – budowa ogrodzenia z bramami i kaplicą;
1795 – budowa spichlerza;
1 połowa XIX wieku – ­ budowa organistówki.

StylBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Barokowe założenie architektoniczno­-krajobrazowe.

Założenie na planie kwadratu z aneksem wysuniętym w kierunku północno­-zachodnim (przed fasadą kościoła). Teren założenia przedzielony murem na część klasztorną i kościelną.

Część klasztorna zawiera zabudowania klasztorne wraz z wirydarzem oraz część gospodarczą z ogrodem usytuowanym we wschodniej części.

Część kościelna nie posiada bezpośredniego powiązania z częścią klasztorną. W obszarze tej części znajduje się kościół wraz z przykościelnym, zadrzewionym cmentarzem, otoczony ogrodzeniem o zauważalnych walorach architektonicznych.

Zespół klasztorny tworzą: kościół parafialny pw. Nawiedzenia Najświętszej Marii Panny projektu Jana Michała Linka (1690­–1698); klasztor, obecnie plebania (1 połowa XVIII wieku); ogrodzenie z bramami i kaplicą (1778) autorstwa Jana Manchera; organistówka (1 połowa XIX wieku); spichlerz (1795).

OtoczenieBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Zespół usytuowany przy głównej trasie komunikacyjnej, stanowi rozległe założenie przestrzenne kościelno­-klasztorne, otoczone ogrodzeniem.

• Karta biała, nr 411, Archiwum Wojewódzkiego Urzędu Ochrony Zabytków. Delegatura w Zamościu.
  • Karta biała, nr 412, Archiwum Wojewódzkiego Urzędu Ochrony Zabytków. Delegatura w Zamościu.