Wojsławice – katalog architektury drewnianej

Katalog architektury drewnianej w Wojsławicach.

Chełmska 11, Wojsławice

Data powstania
Brak danych

Opis budynku
Dom mieszkalny, pustostan. Budynek jednokondygnacyjny, konstrukcji zrębowej, z węgłami łączonymi na „rybi ogon”, kryty dwuspadowym dachem. Ściany drewniane, pierwotnie bielone (malowane?). Wzdłuż dachu widoczne dekoracyjnie profilowane wsporniki. Okna trójdzielne, z lufcikiem.

Stan techniczny
Stan techniczny zły. Dach kryty eternitem falistym. Ściany drewniane. Zachowała się oryginalna, drewniana stolarka. Właściciel planuje rozbiórkę domu.

Chełmska 33Bezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Elewacja domu drewnianego przy ul. Chełmskiej 33 w Wojsławicach
Elewacja domu drewnianego przy ul. Chełmskiej 33 w Wojsławicach (Autor: Kowalczyk, Paulina)

Lokalizacja
Chełmska 33, Wojsławice

Data powstania
Brak danych

Opis budynku
Dom mieszkalny użytkowany całorocznie, w części pustostan. Budynek jednokondygnacyjny, z mieszkalnym poddaszem i balkonem od strony zachodniej, kryty czterospadowym dachem. Ściany oszalowane trzema poziomami szalunku w układzie naprzemiennie poziomym i pionowym. Budynek na ceglanej podmurówce. Okna trójdzielne, z lufcikiem.

Stan techniczny
Stan techniczny dobry. Dach kryty blachą, ściany oszalowane, murowane przyziemie, zachowana oryginalna stolarka drewniana.

ulica GrabowieckaBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Grabowiecka 44Bezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Dom drewniany przy ul. Grabowieckiej 44 w Wojsławicach
Dom drewniany przy ul. Grabowieckiej 44 w Wojsławicach (Autor: Kowalczyk, Paulina)

Lokalizacja
Grabowiecka 44, Wojsławice

Data powstania
Brak danych

Opis budynku
Dom mieszkalny, pustostan. Budynek jednokondygnacyjny, konstrukcji zrębowej, z węgłami łączonymi na „rybi ogon”, kryty dwuspadowym dachem. Przyziemie murowane z cegły. Ściany drewniane, pierwotnie bielone, ogacone trzciną. Wzdłuż dachu widoczne profilowane wsporniki. Okna dwudzielne.

Stan techniczny
Stan techniczny dobry. Dach kryty eternitem romboidalnym. Ściany drewniane. Zachowała się oryginalna, drewniana stolarka.

Kolonia WojsławiceBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Kolonia Wojsławice 24Bezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Dom drewniany w Wojsławicach Kolonii 24
Dom drewniany w Wojsławicach Kolonii 24 (Autor: Kowalczyk, Paulina)

Lokalizacja
Kolonia Wojsławice 24, Wojsławice

Data powstania
1934/35

Opis budynku
Dom mieszkalny, pustostan. Budynek jednokondygnacyjny, konstrukcji zrębowej, z węgłami łączonymi na „rybi ogon”, kryty dwuspadowym dachem. Przyziemie murowane z cegły, lepione gliną. Ściany drewniane, bielone, ogacone trzciną (1963), częściowo obite papą. Okna dwudzielne.
Według relacji mieszkańców obiekt powstał wskutek parcelacji budynku dworskiego. W otoczeniu domu istniała pierwotnie zabudowa gospodarcza: stodoła i obora.

Stan techniczny
Stan techniczny zły. Dach kryty eternitem falistym. Ściany drewniane, ogacenie zniszczone. Zachowały się oryginalne, drewniane, podłoga i stolarka.

RynekBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Młyn wodnyBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Lokalizacja
Rynek 2 lub 3, Wojsławice

Data powstania
Brak danych

Opis budynku
Młyn wodny, pustostan. Obiekt dwukondygnacyjny kryty dachem dwuspadowym. Pierwsza kondygnacja murowana z cegły i otynkowana, druga kondygnacja drewniana, zwęgłowana na „rybi ogon”. Szczyty pionowo obite deskami. Okna sześciodzielne.

Stan techniczny
Stan techniczny dobry. Dach kryty blachą. Zachowała się oryginalna, drewniana stolarka okienna. Szyby w oknach uszkodzone.

Rynek 49Bezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Dom drewniany przy Rynku 49 w Wojsławicach
Dom drewniany przy Rynku 49 w Wojsławicach (Autor: Kowalczyk, Paulina)

Lokalizacja
Rynek 49, Wojsławice

Data powstania
Brak danych

Opis budynku
Dom mieszkalny, pustostan. Budynek jednokondygnacyjny, na murowanym przyziemiu, kryty dwuspadowym dachem. Ściany drewniane, oszalowane dwoma poziomami szalunku w układzie poziomym i pionowym. Górna część szalunku posiada profilowane zakończenia. Od strony południowej murowana z cegły przybudówka. Okna trójdzielne z lufcikiem. Wzdłuż dachu widoczne dekoracyjnie profilowane wsporniki.

Stan techniczny
Stan techniczny zadowalający. Przyziemie murowane. Dach kryty eternitem falistym. Ściany drewniane, oszalowane, pomalowane farbą olejną w odcieniu jasnego brązu. Ściana południowa i zachodnia obite płytą pilśniową. Zachowała się oryginalna drewniana stolarka drzwiowa i okienna.

Rynek 59, Dom szewca FawkiBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Wojsławice, Dom Szewca Fawki, przykład architektury podcieniowej
Wojsławice, Dom Szewca Fawki, przykład architektury podcieniowej (Autor: Kowalczyk, Paulina)

Lokalizacja
Rynek 59, Wojsławice

Data powstania
lata 20. XX wieku

Opis budynku
Dom mieszkalny, pustostan. Obiekt tworzą dwa drewniane domy połączone sienią i wspólnym podcieniem. Budynek o drewnianych ścianach w konstrukcji wieńcowej, wzniesiony na podmurówce z cegły. Ściany obite dwupoziomowym szalunkiem w układzie od przyziemia poziomym i pionowym. Szalunek pokryty farbą olejną w dwóch odcieniach brązu. Dwuspadowy dach, na całej długości kalenicy tworzy podcień wsparty na ośmiu drewnianych słupach. Dach kryty eternitem romboidalnym (pierwotnie gontem). Od strony zachodniej przybudówka z desek (tzw. kuczka), od strony południowej przybudówka murowana. Więźba dachowa krokwiowo-płatwiowa. Otwory okienne trójdzielne (w części południowej) i sześciodzielne (w części północnej), z lufcikiem.

Stan techniczny
Stan techniczny zły. Dach kryty eternitem romboidalnym. Pokrycie dachowe wymienione (pierwotnie dach kryty był gontem). Ściany drewniane – oszalowane, malowane farbą olejną w dwóch odcieniach brązu, murowane przyziemie. Zachowała się drewniana stolarka okienna i drzwiowa wraz z okiennicami. Trzy futryny drzwiowe noszą ślady po mezuzach.

StodołaBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Stodoła w północnej pierzei Rynku w Wojsławicach
Stodoła w północnej pierzei Rynku w Wojsławicach (Autor: Kowalczyk, Paulina)

Lokalizacja
Rynek, pierzeja północna, Wojsławice

Data powstania
Brak danych

Opis budynku
Stodoła, pozostałość po zabudowie XX-wiecznej. Budynek jednokondygnacyjny, kryty dwuspadowym dachem. Ściany drewniane, z desek. Przy wschodniej ścianie bocznej przybudówka kryta dachem pulpitowym, z dwuskrzydłowymi wrotami na zawiasach pasowych. W ścianie północnej, na osi symetrii, dwuskrzydłowe wrota wjazdowe na zawiasach pasowych.

Stan techniczny
Stan techniczny zadowalający. Dach kryty eternitem falistym.

ulica UchańskaBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Uchańska 34Bezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Fasada domu drewnianego przy ul. Uchańskiej 34 w Wojsławicach
Fasada domu drewnianego przy ul. Uchańskiej 34 w Wojsławicach (Autor: Kowalczyk, Paulina)

Lokalizacja
Uchańska 34, Wojsławice

Data powstania
Brak danych

Opis budynku
Dom mieszkalny, pustostan. Budynek jednokondygnacyjny, z mieszkalnym poddaszem, kryty dwuspadowym dachem. Przy ścianie północnej ganek kryty dachem dwuspadowym, wsparty na czterech słupach. Ściany drewniane, oszalowane trzema poziomami szalunku w układzie naprzemiennie poziomym i pionowym. Okna trójdzielne, z lufcikiem.

Stan techniczny
Stan techniczny dobry. Dach kryty blachą, ściany oszalowane, przyziemie murowane z cegły. Zachowana oryginalna stolarka wraz z okiennicami.

Uchańska 37Bezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Dom drewniany przy ul. Uchańskiej 37 w Wojsławicach
Dom drewniany przy ul. Uchańskiej 37 w Wojsławicach (Autor: Kowalczyk, Paulina)

Lokalizacja
Uchańska 37, Wojsławice

Data powstania
ok. 1938

Opis budynku
Dom mieszkalny, użytkowany całorocznie. Budynek jednokondygnacyjny, z zabudowanym gankiem od strony ulicy i murowaną przybudówką od podwórza, kryty dwuspadowym dachem. Ściany drewniane, pokryte trzypoziomowym szalunkiem w układzie naprzemiennym: poziomym i pionowym. Ściany pomalowane farbą olejną w odcieniu jasnego brązu. Okna trójdzielne, z lufcikiem.

Stan techniczny
Stan techniczny dobry. Dach kryty eternitem falistym, ściany oszalowane, przyziemie murowane z cegły. Zachowała się oryginalna, drewniana stolarka.

SpichlerzBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Drewniany spichlerz przy ulicy Uchańskiej 95 w Wojsławicach
Drewniany spichlerz przy ulicy Uchańskiej 95 w Wojsławicach (Autor: Kowalczyk, Paulina)

Lokalizacja
Uchańska 95, przy drodze prowadzącej do wsi Huta, Wojsławice

Data powstania
Brak danych

Opis budynku
Drewniany spichlerz z ceglaną podmurówką pod całą długością podwaliny. Obiekt z tartych bali dębowych, wzniesiony w konstrukcji zrębowo-sumikowo-łątkowej. Ściany zwęgłowane na „rybi ogon”. Więźba dachowa krokwiowo-jętkowa. Dach dwuspadowy, pierwotnie słomiany, obecnie kryty blachą. Przy ścianie frontowej podcień wsparty na dwóch słupach (pierwotnie na trzech).

Stan techniczny
Zadowalający