Wiesław Ruchlicki (ur. 1956)

Członek Teatru Provisorium. Kolporter niezależnych wydawnictw. Redaktor i drukarz podziemnych wydawnictw. Od 2007 roku inspektor ds. promocji w Urzędzie Marszałkowskim Województwa Lubelskiego.

EdukacjaBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Wiesław Ruchlicki urodził się 16 marca 1956 roku w Jaszczowie k. Lublina. Tam ukończył ośmioklasową szkołę podstawową. Maturę zdał w 1975 roku w liceum w Milejowie. W tym samym roku rozpoczął studia polonistyczne na Uniwersytecie Warszawskim. Na pierwszym roku przerwał naukę na UW.
„Po barwnym warszawskim życiu (kluby studenckie, spektakle, koncerty) wiedziałem, że samo studiowanie polonistyki jest bez sensu – tłumaczy Wiesław Ruchlicki. – Wiedziałem, że muszę szukać szerzej, stąd filozofia. Zajmuję się bardzo prostymi sprawami, podstawowymi pytaniami i szukaniem na nie odpowiedzi”1.

W 1977 roku Wiesław Ruchlicki podjął edukację w Międzyuczelnianym Instytucie Filozofii i Socjologii Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie na kierunku filozofia.
„Na roku było czternaście osób więc wtedy troszeczkę inaczej wyglądało to studiowanie. Wiedziałem też, że mam już swój sposób widzenia i swoje tropy, którymi chcę podążać” – mówi Wiesław Ruchlicki2.

Z powodu zaangażowania w działalność opozycyjną Wiesław Ruchlicki po trzecim roku przerwał studia.
„Kończyłem studia dwufazowo – dodaje. – Studiowałem, a potem miałem przerwę. 13 grudnia 1981 rok, stan wojenny, ukrywanie się, internowanie, czyli tak było do końca '82 i później wróciłem [na studia]”3.
Wiesław Ruchlicki jest absolwentem UMCS z 1983 roku.

Aktor Teatru ProvisoriumBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Będąc studentem pierwszego roku filozofii, Wiesław Ruchlicki został członkiem Teatru Provisorium.
„Poznałem Sławka Skopa, który był studentem Wychowania Muzycznego i już członkiem Teatru Provisorium – opowiada Wiesław Ruchlicki. – Sławek zaproponował, czy bym się nie pojawił w «Chatce» [Żaka]”4.

Wiesław Ruchlicki po długiej rozmowie z Januszem Opryńskim podjął decyzję o włączeniu się w działania teatru i występował w spektaklu W połowie drogi na podstawie Ferdydurke Witolda Gombrowicza. Uczestniczył w pracach przy kolejnych spektaklach Nasza niedziela i Nie nam lecieć na wyspy szczęśliwe.
„Moja rola [w teatrze] do końca roku 1982 polegała przede wszystkim na zajmowaniu się światłem, dźwiękiem, scenografią, tego typu rzeczy – wyjaśnia”5.

Ostatnim spektaklem Teatru Provisorium z udziałem Wiesława Ruchlickiego była Pusta estrada.
„Jej premiera to już rok '81. [Pusta estrada] była bardzo krótko grana. Miała najbardziej rozbudowaną scenografię, w porównaniu z poprzednimi spektaklami. Mnóstwo roboty montażowej – opowiada”6.
Wiesław Ruchlicki prezentował z teatrem spektakle zarówno w Polsce, jak i za granicą.
„Objeździliśmy sporo miejsc – podkreśla7. – Z tych ciekawszych to festiwal w Gdańsku w Stoczni w 1980 roku8. Albo w Głoskowie pod Garwolinem (gdzie byliśmy z Naszą niedzielą) – w ośrodku dla narkomanów prowadzonym przez Kotańskiego. A coroczne Konfrontacje w Lublinie rzeczywiście były totalnym świętem teatru alternatywnego. Pojawiły się też wyjazdy na Zachód, na przykład z Ferdydurke9 do Włoch, do L’Aquili. Albo na festiwal do Londynu (z Nie nam lecieć…). Do Jugosławii jesienią '81 już nas nie wpuszczono…”

Współpraca Wiesława Ruchlickiego z teatrem zakończyła się wraz z wprowadzeniem stanu wojennego i jego zatrzymaniem, a następnie internowaniem.
„Początek '82 roku - Teatr Provisorium nie funkcjonował, bo poza Januszem O. [Opryńskim – red.] i Jackiem B. [Brzezińskim – red.] wszyscy byli w jakiś sposób «pozamykani»: Sławek Skop – internowany, Andrzej Mathiasz – areszt tymczasowy, ja – internowany, Krzysiek Hariasz – internowany, potem aresztowany i skazany na 1,5 roku więzienia – wylicza Wiesław Ruchlicki i dodaje: Po wyjściu na wolność wsiąkłem wtedy już na całego w inne działania. Tyrałem w podziemnych drukarniach”10.

Redaktor, drukarz i kolporter niezależnych wydawnictwBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

W latach 1978–1980 Wiesław Ruchlicki był współpracownikiem KSS KOR i kolporterem niezależnych wydawnictw11. Następnie – współzałożycielem NZS na UMCS, współzałożycielem i redaktorem „Biuletynu NZS UMCS”. Na przełomie listopada i grudnia 1981 roku uczestniczył w strajku studenckim w „Chatce Żaka”. W dniach 13–14.12.1981 był uczestnikiem strajku NZS UMCS na terenie miasteczka akademickiego w Lublinie, był członkiem Komitetu Strajkowego. Po pacyfikacji strajku przez ZOMO uczestniczył w strajku w Lubelskich Zakładach Naprawy Samochodów (do pacyfikacji 17.12.1981). Następnie przebywał w ukryciu. W grudniu 1981 roku współzakładał (z Krzysztofem Hariaszem, Arkadiuszem Kutkowskim i Emilem Wardą), a do lutego 1982 roku był redaktorem i drukarzem podziemnego pisma "Informator Solidarności Regionu Środkowo-Wschodniego”.

16 lutego 1982 roku został zatrzymany i po tygodniu przesłuchań w prokuraturze wojskowej internowany w Ośrodku Odosobnienia we Włodawie; od 26 marca 1982 w Lublinie, od 2 sierpnia 1982 w Kwidzynie. Został zwolniony 19 października 1982 roku. W latach 1983–1984 współzakładał, redagował i organizował druk w podziemnym wydawnictwie Vademecum. W latach 1983–1988 był drukarzem pisma „Spotkania”. Był także związany z wydawnictwem Fundusz Inicjatyw Społecznych (1985–1989).
Wiesław Ruchlicki od 18 sierpnia 1979 do 24 kwietnia 1984 roku był rozpracowywany przez Wydz. III KW MO/WUSW w Lublinie w ramach Sprawy Operacyjnego Sprawdzenia krypt. Filozof.

Kariera zawodowaBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

W latach 1983–1989 Wiesław Ruchlicki pracował fizycznie jako gospodarz terenu w Spółdzielni Mieszkaniowej Czuby, na osiedlu Skarpa.
„Jednocześnie przez cały ten czas była ta moja praca jako drukarza, tylko «podpodłogowa», bo tu [w Spółdzielni] byłem oficjalnie zatrudniony” – wyjaśnia Wiesław Ruchlicki12.

Od 1991 roku pełnił funkcję kierownika działu wydawniczego „Gazety Wyborczej”. „Zajmowałem się całą produkcją «Gazety» – wyjaśnia. – Miałem różne funkcje. Prowadziłem wydania GWL i dodatek «Co Jest Grane» przez jakiś czas. Ale moja główna funkcja polegała na redakcji technicznej tej gazety, czyli na nadzorowaniu maszynistek, korektorek, składu, działu foto. Odpowiadałem za deadline codziennego wydania. Nadzorowałem całą produkcję gazety do momentu wydruku”13.
Pracę w redakcji „Gazety Wyborczej” Wiesław Ruchlicki zakończył jesienią 2006 roku.
Od 2008 roku do chwili obecnej (2013) pracuje jako inspektor ds. promocji w Urzędzie Marszałkowskim Województwa Lubelskiego, gdzie zajmuje się m.in. prowadzeniem strony internetowej www.lubelskie.pl.
Wiesław Ruchlicki został wyróżniony odznaką Zasłużony Działacz Kultury w 1999 roku.

Opracowała Agnieszka Góra
Redakcja: Monika Śliwińska

1 Rozmowa z Wiesławem Ruchlickim zarejestrowana w ramach programu „Historia Mówiona” Ośrodka „Brama Grodzka – Teatr NN”, Lublin 14.10.2013.
2 Tamże.
3 Tamże.
4 Rozmowa z Wiesławem Ruchlickim zarejestrowana w ramach programu „Historia Mówiona” Ośrodka „Brama Grodzka – Teatr NN”, Lublin 14.10.2013.
5 Tamże.
6 Tamże.
7 Rozmowa z Wiesławem Ruchlickim zarejestrowana w ramach programu „Historia Mówiona” Ośrodka „Brama Grodzka – Teatr NN”, Lublin 14.10.2013.
8 Wiesław Ruchlicki ma na myśli grudniowy festiwal „Teatr Studencki Robotnikom Gdańsk ’80”, towarzyszący uroczystemu odsłonięciu pomnika Poległych Stoczniowców.
9 Tytuł spektaklu Teatru Provisorium z 1976 roku na podstawie utworu Witolda Gombrowicza to W połowie drogi.
10 Rozmowa z Wiesławem Ruchlickim zarejestrowana w ramach programu „Historia Mówiona” Ośrodka „Brama Grodzka – Teatr NN”, Lublin 14.10.2013 oraz korespondencja mailowa z Agnieszką Górą, listopad 2013
12 Rozmowa z Wiesławem Ruchlickim zarejestrowana w ramach programu „Historia Mówiona” Ośrodka „Brama Grodzka – Teatr NN”, Lublin 14.10.2013.
13 Tamże.