Roman Baranowski (ur. 1958)

Aktor teatru Scena 6 w latach 1978–1988. Doktor fizyki. Od 1988 roku mieszka w Kanadzie. Obecnie (2013) pracuje na Uniwersytecie Kolumbii Brytyjskiej w Vancouver w Kanadzie.

Roman Baranowski - fotografia świadka historii
Roman Baranowski - fotografia świadka historii (Autor: Lasota, Piotr. Fot.)

Dzieciństwo i edukacjaBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Roman Baranowski urodził sie 3 grudnia 1958 roku. W Białymstoku ukończył szkołę podstawową i średnią – I Liceum Ogólnokształcące im. A. Mickiewicza. Jest absolwentem klasy ogólnej z rozszerzonym programem nauki języka angielskiego. W październiku 1977 roku rozpoczął studia na Wydziale Matematyczno-Fizycznym Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie. Magisterium w zakresie fizyki teoretycznej ukończył w maju 1982 roku. Studia doktoranckie ukończył w Kanadzie.

Aktor teatru Scena 6Bezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

W październiku 1977 roku Roman Baranowski uczestniczył w warsztatach teatralnych prowadzonych przez Waldemara Sidora i Wandę Wróbel. W 1978 roku został przyjęty do podstawowego składu teatru Scena 6. Roman Baranowski uczestniczył w pracach nad powstaniem i wziął udział w trzech przedstawieniach Sceny 6: Odwyk, Zesłani do raju i Psalmy.

Najbardziej lubię anegdoty, które pochodzą sprzed mojego okresu [w teatrze], na przykład: Na scenie był Romek, który jeszcze był w teatrze, jak ja przyszłam w Odwyku z Pawłem Siemionem. Na scenie było potłuczone szkło i w pewnym momencie pojawiły się ślady krwi. Paweł, który nie znosił widoku krwi, podchodzi tak przykuliście do Romka i mówi: «Romek, ja krwawię, jestem ranny, chyba zaraz zemdleję». A Romek mówi: «Nie martw się stary. To ja krwawię»1.

Urszula Brytan-Golejewska

Przez wielu uczestników ruchu teatralnego w środowisku studenckim Lublina Roman Baranowski jest uznawany za jednego z najlepszych aktorów teatrów alternatywnych.
Witold Dąbrowski, aktor Sceny 6:

Romek był dla mnie takim gejzerem. Na scenie – zwierzę. Potrafił zagrać wszystko, o co [Henryk] Kowalczyk go poprosił2.

Roman Baranowski współpracował z teatrem Scena 6 do 1988 roku.
Roman Baranowski: „Trudny moment dla wszystkich. Główna grupa rozpadła się”3.

Kariera zawodowaBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Roman Baranowski w 1988 roku rozpoczął pracę na Wydziale Fizyki Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie jako pracownik techniczny. We wrześniu 1991 roku wyjechał na Nową Funlandię (Kanada) do St. John's Memorial University. Rozpoczął tam studia doktoranckie. W czerwcu 1997 roku obronił PhD (tytuł doktora) z fizyki. Od 1 października 1997 do chwili obecnej (2013) Roman Baranowski pracuje na UBC – Uniwersytecie Kolumbii Brytyjskiej (University of British Columbia) w Vancouver; w latach 1997–2000 Chemistry Department jako Post Doctoral Fellow i Research Associate; 2000–2003 UBC IAM jako system and research manager; 2003 – do dziś WestGrid (www.westgrid.ca) + Chemistry Department jako Research Associate (high performance computing).

Roman Baranowski: „W 1998 zdecydowałem się wystąpić o stały pobyt w Kanadzie (lata 1991–1998 – byłem na wizie studenckiej albo miałem jako obywatel Polski tzw. work permit). Obywatelstwo Kanady uzyskałem w 2003 roku”4.

ZainteresowaniaBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Roman Baranowski lubi dobrą książkę, film i wędrówki po górach (szczególnie zimą na rakietach śnieżnych). Regularnie chodzi po North Shore Mountains. Lubi też jeździć na nartach i patrzeć na gwiazdy. Jak twierdzi: jest w nich wiele piękna

1 Rozmowa z Urszulą Brytan-Golejewską zarejestrowana w ramach programu „Historia Mówiona” Ośrodka „Brama Grodzka – Teatr NN”, Lublin 7.04.2009.
2 Rozmowa z Witoldem Dąbrowskim przeprowadzona przez Agnieszkę Górę w roku 2012.
3 Na podstawie korespondencji e-mailowej z Romanem Baranowskim, 29.10.2013.