Zbigniew Jaworski (ur. 1955)

Aktor teatru Scena 6. Wystąpił w najważniejszych spektaklach tej grupy. Przez rok związany z Teatrem NN. Obecnie pracuje w jednej z lubelskich instytucji finansowych.

EdukacjaBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Zbigniew Jaworski urodził się 19 listopada 1955 roku w Skarżysku-Kamiennej. Tam ukończył szkołę podstawową i średnią. Był uczniem II LO im. Adama Mickiewicza w Skarżysku. Maturę zdał w 1976 roku. Studiował na Wydziale Prawa i Administracji Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie. Temat pracy magisterskiej Zbigniewa Jaworskiego to: Naprawa Rzeczpospolitej według Ostroroga. Pracę napisał w Zakładzie Doktryn Polityczno-Prawnych UMCS. Jego recenzentem był dr Antoni Pieniążek.

Aktor teatru Scena 6Bezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Jako student Zbigniew Jaworski współpracował z teatrem Scena 6. Wystąpił w jej najważniejszych spektaklach. Został aktorem grupy w 1978 roku.
Zbigniew Jaworski: „Było ogłoszenie w «Chatce Żaka», czyli tam gdzie miał swoją siedzibę Teatr. No i było ogłoszenie, że zapraszają zainteresowane osoby do współpracy z Teatrem. Niełatwo mi było podjąć taką decyzję, no bo zdawałem sobie sprawę, że to jest pewnie grupa dosyć taka hermetyczna, zamknięta. No, ale pierwsze podejście było bardzo takie sympatyczne, miłe i tak to się zaczęło po prostu”1.

Pierwszym przedstawieniem Sceny 6, w którym wziął udział Zbigniew Jaworski, był – grany już przez teatr – spektakl Odwyk.
Zbigniew Jaworski: „Ja jeszcze dwukrotnie w tym przedstawieniu grałem, wchodząc w rolę osoby, która pożegnała się z Teatrem. To były bodajże dwa przedstawienia”2.
Zbigniew Jaworski uczestniczył w przygotowywaniu kolejnego spektaklu Sceny 6 – Zesłani do raju. Wziął udział w jego premierze w 1980 roku.
Zbigniew Jaworski: „Nie było czegoś takiego, że od początku do końca się kreowało jakąś tam postać jak w teatrze dramatycznym załóżmy. Raz się było – nie wiem – klaunem, raz się było postacią bardzo dramatyczną w tym wszystkim. Natomiast nie było jednej postaci, w którą ja się wcielałem. Raczej takie osobowościowe [postaci], czy też idące za myślą danego przedstawienia, czyli kroczenie po pewnej myśli przedstawienia. Dla każdego z tych aktorów wyznaczano pewne zadania do zrealizowania. Nie było pewnych kreacji takich indywidualnych, były to jakby wspólne działania Sceny, że tak powiem: nazywane – zbiorowe”3.

Wziął udział w kolejnych premierach Sceny 6: Psalmy (1985), Wiosna Ludów (1990), Pasja wg św. Jana Jana Sebastiana Bacha (1992). Ostatnim przedstawieniem Sceny 6 z jego udziałem był spektakl Heretycka symfonia (1993).
Zbigniew Jaworski prezentował ze Sceną 6 spektakle na festiwalach krajowych i zagranicznych, m.in. na festiwalu w Nantes we Francji i w Monako. „Wśród publiczności była rodzina książęca. No wszyscy byli zachwyceni nami; też i zespoły, które uczestniczyły w tym przedstawieniu. To byli przecież ludzie teatru, bardzo wysoko oceniali te przedstawienia; to przedstawienie nasze [Zesłani do raju – red.], mówię konkretnie o tym festiwalu w Monako” – dodaje Zbigniew Jaworski. Przedstawienie Wiosna Ludów było prezentowane na festiwalu w Edynburgu. „Ten festiwal trwał przez bodajże miesiąc czasu. Tam zdobyliśmy taką nagrodę, Fringe First, tak to się nazywało” – wspomina4.

Współpraca z Teatrem NNBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Zbigniew Jaworski przez rok współpracował z Teatrem NN. Brał udział w spektaklu Ziemskie pokarmy (1991).
Zbigniew Jaworski: „Grali swoje przedstawienie, a ja [im] towarzyszyłem. To było chyba przedstawienie Ziemskie pokarmy, tak mi się wydaje. No i z tym przedstawieniem wyjechaliśmy, z Teatrem NN; ja byłem też. Byliśmy w Kijowie. […] Ja w przedstawieniu Ziemskie pokarmy to [byłem jako] pomoc, taka no techniczna. Ale to był krótki moment i jakby się gdzieś tam nie zapisał”5.

Opracowała Agnieszka Góra
(na podstawie relacjimówionej Zbigniewa Jaworskiego
zarejestrowanej w ramach programu Historia Mówiona
realizowanego w Ośrodku „Brama Grodzka – Teatr NN”).

1 Rozmowa ze Zbigniewem Jaworskim zarejestrowana w ramach programu Historia Mówiona Ośrodka „Brama Grodzka – Teatr NN”, Lublin 24.04.2009.
2 Tamże.
3 Tamże.
4 Rozmowa ze Zbigniewem Jaworskim zarejestrowana w ramach programu Historia Mówiona Ośrodka „Brama Grodzka – Teatr NN”, Lublin 24.04.2009.
5 Tamże.