Yossi Alfi

Izraelski storyteller, reżyser teatralny, poeta i producent

[RozwińZwiń]

Yossi Alfi zajmuje się teatrem od wczesnej młodości. Już jako szesnastolatek reżyserował i prowadził w szkołach zajęcia aktorskie. Studiował w LAMDA (Londyńska Akademia Muzyki i Sztuk Dramatycznych), jest znanym izraelskim aktorem, reżyserem i storytellerem. Założyciel i dyrektor artystyczny dorocznego Międzynarodowego Izraelskiego Festiwalu Storytellingu, uznanego wydarzenia przyciągającego liczną widownię, które świętowało w 2013 roku już swą 20. edycję. Opublikował ponadto ok. 30 książek – literaturę faktu, poezję, prozę oraz książki dla dzieci. Pisze opowieści, sztuki teatralne i scenariusze.

Podczas występów posługuje się językami angielskim i hebrajskim, a jego opowieści przyciągają różnorodną publiczność z całego świata. Swoje spektakle prezentował m.in. w USA, Kanadzie, Wielkiej Brytanii, Tajlandii, Holandii. Yossi jest nie tylko storytellerem, ale również doświadczonym pedagogiem, prowadzącym warsztaty oraz różnotematyczne kursy na uniwersytetach w Izraelu i poza jego granicami. Jego niepowtarzalne techniki storytellingu oraz pisarskie stanowią przedmiot studiów na izraelskich uczelniach.

Yossi wierzy, że storytelling może być użytecznym narzędziem dla społecznych liderów. Jest założycielem Israeli Community Theater Movement (Izraelski Ruch Lokalnych Teatrów Amatorskich) i jednym z twórców Community Theatre Department (Wydział Lokalnych Teatrów Amatorskich) na Uniwersytecie w Tel Awiwie. W swoim szerokim repertuarze opowieści podejmuje najrozmaitsze tematy, takie jak tożsamość, osobiste narracje, podróże, pokój i wiele innych. Jego spektakle są uniwersalne, elastyczne i intuicyjne, ponieważ Yossi znajduje wspólny język z publicznością. To pełne humoru i pouczające opowieści.

W czerwcu 2013 roku Yossi Alfi gościł w Ośrodku "Brama Grodzka - Teatr NN" ze swoim spektaklem "One-way ticket" ("Bilet w jedną stronę") w ramach wydarzenia "Zaczarowany Lublin - Festiwal Opowiadaczy".