Marie Oms (ur. 1979)

Aktorka, performerka i tancerka francuska, zafascynowana kulturą starożytnej Mezopotamii.

Urodzona w 1979 r. w Vénissieux. Pracę nad epopeją Gilgamesz rozpoczęła w 2003r., w trakcie studiów na Wydziale Sztuki i Teatru Uniwersytetu w Nicei. W 2004 r. została aktorką w eksperymentalnym Centrum Poszukiwań Teatralnych (CIRT) w Mediolanie, pod kierunkiem Mario Ruggieriego. Porzuciła ten zawód, by kontynuować studia podyplomowe na temat starożytnego Bliskiego Wschodu na Wydziale Historii Uniwersytetuw Lille. W ten sposób pogłębiła znajomość cywilizacji narodów Mezopotamii, gdzie powstała epopeja Gilgamesz.

Rozpoczęła współpracę z Ewą Benesz w projekcie „Genesis”, którego tematem są najstarsze mity kosmogoniczne. Marie Oms zajmuje się mitami i kulturą starożytnej Mezopotamii. W 2006r. uczestniczyła w tworzeniu Francusko-SyryjskiegoZespołu Teatralnego. Studiuje tańce rytualne i tańce kultur nomadów. W 2010 r. po raz pierwszy wzięła udział w Festiwalu Narracji odbywającym się we Francji.

Marie Oms była gościem Ośrodka "Brama Grodzka - Teatr NN" w listopadzie 2012 roku, gdzie wystąpiła podczas Międzynarodowego Festiwalu "Spotkania z Opowiadaczami Świata" ze swoją interpretacją „Gilgamesza".