Andrzej Kurowski (ur. 1950)

Prawnik. Wojewoda lubelski w latach 2001–2005. Wieloletni widz i uczestnik życia kulturalnego Lublina, przede wszystkim lat 60. i 70.

Andrzej Kurowski
Andrzej Kurowski (Autor: Trembecki, Jan (1934-2017))

Dzieciństwo i edukacjaBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Andrzej Kurowski urodził się 20 sierpnia 1950 roku w Lublinie. Wychowywał się w inteligenckim domu, w atmosferze ciepła domu rodzinnego i dobrego wychowania: „Tego kultu dla książki, lektury. Dla rozwoju tego pewnego umysłowego, to mi na pewno towarzyszyło”1. Był uczniem I Liceum Ogólnokształcącego im. S. Staszica w Lublinie.
Andrzej Kurowski: „W zasadzie od drugiej połowy lat sześćdziesiątych bliskie mi było środowisko akademickie, już nawet w szkole średniej, ponieważ wówczas był taki czas, że młodzież szukała różnych form aktywności”2.
Jeszcze przed maturą Andrzej Kurowski został członkiem Studenckiego Stowarzyszenia Przyjaciół ONZ.
Andrzej Kurowski: „Miałem kontakty ze starszymi kolegami, którzy już wówczas byli na drugim, trzecim roku studiów. I z natury rzeczy uczestniczyłem też w niektórych ich przedsięwzięciach. Tak wyglądała ta moja młodość szkolno-studencka. To przejście między okresem przedmaturalnym, a potem egzaminem wstępnym i rozpoczęciem studiów było dla mnie w sumie niezauważalne. Byłem przez cały czas w tym samym środowisku koleżeńskim, towarzyskim, a także społecznym, bo działaliśmy właśnie – jak powiedziałem – społecznie. [...] Była to dość dobra sposobność, żeby się uczyć języków, bo już wtedy była pewna wymiana międzynarodowa”3.
Naukę kontynuował na Uniwersytecie Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie. Jest absolwentem prawa. Studia wspomina jako ciekawy i interesujący okres w jego życiu, przede wszystkim ze względu na działalność studencką.
Andrzej Kurowski: „Był bardzo silnie rozwinięty ruch kół naukowych. [...] Wtedy potężną organizacją było ZSP – Zrzeszenie Studentów Polskich. Formalnie należało do niego prawie dziewięćdziesiąt procent studentów, może trochę mniej płaciło składki, ale niewątpliwie była to organizacja powszechna. I w jej ramach były różne formy aktywności – działalność kulturalna, turystyczna. Turystyka studencka to było coś bardzo bogatego”4.

Miłośnik kulturyBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Z „Chatką Żaka” zetknął się jeszcze w szkole średniej. Przez wiele lat towarzyszył mającym tam miejsce wydarzeniom artystycznym.
Andrzej Kurowski: „Była taka naturalna atmosfera pewnej takiej swobody artystycznej. To się udzielało także i takim konsumentom czy widzom jak ja, bo nigdy nie zajmowałem się czynną działalnością artystyczną, ale lubiłem się przyglądać i przysłuchiwać temu, co tam się działo”5.
Jak sam twierdzi, kultura studencka była czymś oryginalnym i ciekawym: „Tutaj było właśnie takie bardzo interesujące pole, można powiedzieć, nie pewnej walki z systemem, ale szukania jego słabych punktów, potyczek z cenzurą, próby realizowania czegoś, co się nie mieściło w takim uznanym przez władzę kanonie pewnego dobrego smaku czy poprawności politycznej”6.
Podczas studiów Andrzej Kurowski towarzyszył studenckim grupom artystycznym. Był między innymi widzem przedstawień w ramach Studenckiej Wiosny Teatralnej czy programów kabaretowych, na przykład występów kabaretu Loża 44. Oglądał sztuki teatrów studenckich Lublina, tj. Gong 2, Provisorium, Grupy Chwilowej czy Sceny 6. Za najbardziej przejmujące uważa spektakle Sceny Plastycznej KUL: „To był taki teatr, który od początku miał ciekawy rys, cechę, która go wyróżniała na tle całej Polski i potem jego sukcesy międzynarodowe też świadczą o tym, że to bardzo taki komunikatywny przekaz”7.
Do dziś jest widzem niemal wszystkich przedstawień Leszka Mądzika.
Z sentymentem wspomina muzykę lat 60. „Polska dzieliła się na dwa stronnictwa: Niebiesko-Czarnych i Czerwono-Czarnych. [...] Potem przyszły Czerwone Gitary. [...] Tośmy to wszystko znali i śpiewaliśmy to. Nauczyliśmy się grać na gitarze…”8

Kariera zawodowaBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

W latach 1975–1987 oraz 1989–1990 pracował w Lubelskim Urzędzie Wojewódzkim. Od 1991 do 1993 roku pełnił funkcję zastępcy dyrektora Przedsiębiorstwa Handlowego „Carexim” w Lublinie, był też dyrektorem Przedsiębiorstwa Zagranicznego „Inter TPHF” w Jeziorzanach. Pracował następnie we Wschodnim Banku Cukrownictwa S.A. w Lublinie, od maja 1997 roku na stanowisku wiceprezesa zarządu WBC S.A. W latach 2001–2005 sprawował urząd wojewody lubelskiego. W grudniu 2012 roku jako reprezentant Związku Prywatnych Pracodawców Lubelszczyzny został przewodniczącym Rady Programowej TVP Lublin.
Jest odznaczony Złotym, Srebrnym i Brązowym Krzyżem Zasługi PRL oraz Brązowym Medalem „Za Zasługi dla Obronności Kraju”9.

)

1 Rozmowa z Andrzejem Kurowskim zarejestrowana w ramach programu „Historia Mówiona” realizowanego w Ośrodku „Brama Grodzka – Teatr NN”, Lublin 9.05.2013.
2 Tamże.
3 Tamże.
4 Rozmowa z Andrzejem Kurowskim zarejestrowana w ramach programu „Historia Mówiona” realizowanego w Ośrodku „Brama Grodzka – Teatr NN”, Lublin 9.05.2013.
5 Tamże.
6 Tamże.
7 Rozmowa z Andrzejem Kurowskim zarejestrowana w ramach programu „Historia Mówiona” realizowanego w Ośrodku „Brama Grodzka – Teatr NN”, Lublin 9.05.2013.
8 Tamże.

Na podstawie relacji mówionej Andrzeja Kurowskiego zarejestrowanej w ramach programu „Historia Mówiona” realizowanego w Ośrodku „Brama Grodzka – Teatr NN”