Złota 1 w Lublinie

Historia nieruchomości zlokalizowanej w Lublinie przy ulicy Złotej 1 / Rynek 9.

Żydów 3

Dzieci do lat 6 włącznie 5

Dzieci do lat 7-18 włącznie  15

Dodatkowe informacjeBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

– Pismo Dyrekcji Wodociągów i Kanalizacji do Wydziału Budownictwa, zawiadamiające o bezprawnych przebudowach sieci kanalizacyjnej przez właściciela Księżyckiego (21 VII 1933);

– Zarządzenie o natychmiastowym wstrzymaniu nielegalnych robót dla Ludwika Księżyckiego pod karą grzywny lub aresztu (21 VII 1933);

– Prośba Chaima Macherowskiego, administratora, o udzielenie pozwolenia na remont domu przy ulicy Złotej 1 (18 VII 1933) i pozwolenie na roboty (23 VII 1933);

– Protokół z oględzin budynku przy ulicy Złota 1 przez Inspekcję Wydziału Budownictwa, z nakazem skasowania dołu ustępowego i zastąpieniu go kanalizacją (przymus kanalizacyjny), (22 II 1934);

– Plany ubikacji klozetowej na II piętrze posesji Złota 1 należącej do Księżyckiego (teczka zawiera też inne dokumenty przebudowy, jak deklaracje mistrzów, podania i rachunki), (1936–1937);

– Prośba Marii Niedźwiedź, zatrudnionej „u Niemców w charakterze kucharki” do Wydziału Budownictwa o zbadanie stanu jej mieszkania w budynku Złota 1 (7 X 1943);

– Prośba Suskiej Aleksandry do Wydziału Budownictwa o zbadanie stanu jej mieszkania, argumentowane niedawną śmiercią jej dziecka na skutek fatalnych warunków (4 X 1943);

– Zaświadczenie dla Boguckiego Zygmunta o uszkodzeniu budynku Złota 1 w czasie działań wojennych w lipcu 1944 (16 VIII 1947).

Karta realności z dnia 9 VII 1942

[Inspekcja budowlana, sygn. 6004]

Powierzchnia posesji ogółem: 544 m2, w tym:

– zabudowana: 477 m2,

– podwórze: 67 m2

Liczba mieszkań: 19

Liczba izb: 32

Fragmenty relacji mówionychBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Zofia Barańska z domu Wiśniewska

„Początkowo chodziłam do szkoły nr 11 na Bronowicach, koło łazienek miejskich, dalej był bardzo ładny park, gdzie bardzo lubiłam przychodzić. Pamiętam tę dzielnicę, którą zamieszkiwało dużo ludzi innej narodowości, np. żydowskiej. Potem poszłam do szkoły prywatnej im. Zofii Gogacz. Ta szkoła była najpierw na ul. Narutowicza, tu koło kościoła wizytek, a później przenieśli ją na Złotą 1. I tam ją kończyłam. To był odpowiednik liceum. Kończyłam je podczas okupacji. To była szkoła tylko dla dziewcząt. Pamiętam, że naprzeciw mojej szkoły, była szkoła plastyczna. Pamiętam, jak było ciasno po klasach, tamta młodzież wychodziła na dach malować. Bardzo miło wspominam te czasy”.  Więcej >>>

Złota 1, kamienica pierwsza od prawej, autor: Franciszek Litwińczuk, ok. 1930 r., własność: Wojciech Turżański

Złota 1, kamienica pierwsza od prawej, autor: inż. Marczewski, przed 1939 rokiem, własność: Archiwum TNN

Akta nieruchomości położonej w Lublinie przy ul. Złotej 1, APL, sygn. 6004.