Bramowa 4 w Lublinie

Historia nieruchomości zlokalizowanej w Lublinie przy ulicy Bramowej 4.

dane z 12 X 1896 – Jagodziński Sz.

1915 – Betman Kelm[an]

Dodatkowe informacje

Inspekcja budowlana, sygn. 198

– Pismo wystosowane przez Wojewodę Lubelskiego w dniu 22 VI 1938 r. do Pana Judki Halbersberga w sprawie odwołania z dnia 13 V 1938 r. od decyzji Zarządu Miejskiego w Lublinie z dnia 29V 1938 r. nakazującego wykonanie remontu w budynku przy ul. Bramowa 4. Odwołanie niniejsze zostało uwzględnione częściowo, a termin wykonania wyznaczonych robót został przesunięty na późniejszy termin.

– Odwołanie do Urzędu Wojewódzkiego w Lublinie wniesione przez Judkę Halbersberga od zarządzenia Wydziału Budownictwa Zarządu Miejskiego w Lublinie z dnia 29 IV 1938 r. nakazującego wykonanie remontu budynku przy ul. Bramowa 4.

– Pozwolenie z dnia 26 VI 1936 r. do Judki Halbersberga wydane przez Zarząd Miejski w Lublinie, Miejskie Wodociągi i Kanalizacja na wykonanie urządzeń kanalizacyjnych wewnątrz nieruchomości przy ul. Bramowej 4.

– Protokół oględzin sporządzony dnia 21 XI 1936 r. przez Wydział Budownictwa Zarządu Miejskiego w Lublinie, Oddział Inspekcji Budownictwa w obecności dozorczyni Marianny Wójcickiej, a dotyczący stanu domu przy ul. Bramowej nr 4.

– Zarządzenie wykonania robót budowlanych z dnia 21 XII 1936 r., nakazujące podjęcie robót w celu usunięcia uchybień stwierdzonych podczas oględzin budynku przy ul. Bramowej 4 w dniu 21 XI 1936 r. w terminie do dnia 20 IV 1937 r. Jego adresatem jest Judka Halbersberg.

– Zarządzenie wykonania robót budowlanych z dnia 31 III 1937 r., nakazujące podjęcie robót w celu usunięcia uchybień stwierdzonych podczas oględzin budynku przy ul. Bramowej 4 w dniu 19 III 1937 r. w terminie 20 dni. Jego adresatem jest Mojżesz Ajchenbaum.

– Zarządzenie wykonania robót budowlanych z dnia 1 IV 1937 r., nakazujące podjęcie robót w celu usunięcia uchybień stwierdzonych podczas oględzin budynku przy ul. Bramowej 4 w dniu 19 III 1937 r. w terminie 20 dni. Jego adresatem jest Judka Halbersberg.

– Zarządzenie wykonania robót budowlanych z dnia 1 IV 1937 r. nakazujące podjęcie robót w celu usunięcia uchybień stwierdzonych podczas oględzin budynku przy ul. Bramowej 4 w dniu 19 III 1937 r. w terminie 20 dni. Jego adresatem jest Szmul Ungier.

– Pismo do Wydziału Budowlanego miasta Lublina (wpłynęło w dniu 20 IV 1937 r.), skierowane przez Judkę Halbersberga w sprawie przesunięcia terminu wykonania prac remontowych do dnia 1 IV 1938 r. Na piśmie jest odręczna adnotacja o przesunięciu terminu do dnia 1 IX 1937 r.

– Protokół oględzin sporządzony dnia 23 III 1938 r. przez Zarząd Miejski w Lublinie, Wydział Budownictwa, Oddział Inspekcji Budownictwa, stanu domu przy ul. Bramowej nr 4 będącego własnością Judki Halbersberga i Szymona Halbersberga.

– Karta informacyjna numer 3567 o wymeldowaniu z dniem 19 X 1939 r. Mordki Fajwela Halbersberga z pobytu stałego w domu nr 4 m. 1 z ul. Bramowej na ulicę Królewską nr 4.

– Pismo do Wydziału Budowlanego Zarządu Miasta Lublina, skierowane w dniu 20 XII 1939 r. przez Mordkę Fajwela Halbersberga w sprawie wydania zaświadczenia, że dom przy ul. Bramowej 4 został zburzony i spalony na skutek działań wojennych.

Akta nieruchomości położonej w Lublinie przy ul. Bramowej 4, APL, sygn. 198.