Olejna 7 w Lublinie

Historia nieruchomości zlokalizowanej w Lublinie przy ulicy Olejna 7.

Ogólna ilość mieszkańców 192

Dzieci do lat 6 włącznie 20

Dzieci do lat 7-18 włącznie  30

Dodatkowe informacje

- prośba S. Fajna, właściciela posesji przy Olejnej 7, do Zarządu Miasta o pozwolenie na remont sklepień (12 IX 1935) wraz z deklaracjami kierownika technicznego i majstra murarskiego.

- prośba S. Fajna o zaświadczenie, że do kamienicy zostało w latach 1930 – 1931 dobudowane piętro (25 II 1938)

- protokół inspekcji Wydziału Budownictwa stwierdzający konieczność generalnego remontu domu (8 VII 1938)

- nakaz remontu dla Saula Fajna w związku z inspekcją. (1 VIII 1938) i odwołanie od nakazu (16 VIII) oraz informacja inspektora bdownictwa o utrzymaniu nakazu w mocy (7 XII 1938)

- prośby mieszkańców o zaświadczenia o dacie wybudowania mieszkań (1938 - 1939)

- protokół inspekcji Wydziału Budownictwa stwierdzający konieczność nałożenia nowych tynków (8 VII 1938), nakaz remontu fasady budynku i odwołanie od niego (1939)

- informacja dla właściciela o rozpoczęciu postępowania administracyjnego z powodu uchylania się od nakazów (24 VII 1940)

- prośba Zarządu Miejskiego do Inspekcji Budowlanej o zbadanie czy pusta suterena nr 24 przy ulicy Olejnej 7 nadaje się do zamieszkania (14 IX 1943) i odpowiedź negatywna (20 IX 1943)

Karta realności - 9 I 1941 [Inspekcja budowlana, sygn. 3273]

Powierzchnia ogółem: 675 m2, w tym:

- zabudowana: 500 m2,

- podwórze: 175 m2

Numer hipoteczny: brak

Liczba mieszkań: 31

Liczba izb: 72

Właściciele: Zarząd Przymusowy

PiwniceBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Olejna 7a

Kamienica jest w całości podpiwniczona, posiada jedną kondygnację piwnic dostępnych jednobiegowymi schodami bezpośrednio z klatki schodowej. Układ pomieszczeń piwnic odpowiada układowi wnętrz parteru. Wyjątek stanowi frontowe pomieszczenie w dziale północnym, które podzielono na dwa mniejsze. Piwnice w trakcie frontowym również podzielono na mniejsze komórki lokatorskie.

Olejna 7b

Kamienica jest w całości podpiwniczona, posiada układ wnętrz analogiczny do układu parteru. Pomieszczenia piwniczne, z wyjątkiem piwnicy w pierwszym trakcie (w pierwszej osi od południa) oraz piwnicy w trakcie tylnym (w dziale zachodnim), podzielono ściankami na komórki lokatorskie.

- projekt urządzenia mieszkań podstrysznych na domu dwupiętrowym posesja nr 7 przy ulicy Olejnej należącej do P. S. Honigmanów. (1929)

1 Akta nieruchomości położonej w Lublinie przy ul. Olejnej 7, APL, sygn. 3273.

2 Kamienica przy ulicy Olejnej 7 na Starym Mieście w Lublinie, Dokumentacja naukowo-historyczna opracowana na zlecenie Zarządu Rewaloryzacji Zabytkowego Zespołu Miasta Lublina, tekst: Barbara Skibińska Sądecka, fotografie: Alicja Krzak, weryfikacja: Jadwiga Teodorowicz Czerepińska, Lublin 1987, syg. 410 db.