Nowa 10 w Lublinie (obecnie plac miejski)

Historia nieruchomości zlokalizowanej w Lublinie przy ulicy Nowej 10. Obecnie w tym miejscu znajduje się plac miejski.

Dawny numer policyjny: 127

Numer przed 1939: Nowa 10

Numer obecny: plac miejski

Nowa 10 na mapie Lublina z 1928 roku

Nowa 10 na panoramie lubelskiej z lat 30. XX wieku

Księga Adresowa Polski, 1928 r.

Kuklińska Eug. - handel mięsem, Nowa 10 i St. Targ 10

Historia budynkuBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

W 1851 roku na placu za Magistratem, między ulicami Nową i Świętoduską, na wysokości kościoła karmelitów bosych, utworzono plac targowy. Teren uporządkowano i wybrukowano oraz wystawiono na nim murowany budynek jatek mięsnych i sklepów. „Tu odbywają się codziennie targi na wiktuały spożywcze dostarczane z okolic miasta" - czytamy w przewodniku po Lublinie z 1878 roku. Na placu tym odbywały się targi aż do drugiej wojny światowej. Zlikwidowano go w 1942 roku.
Prawdopodobnie adres Nowa 10 odnosi się do zabudowań placu targowego (jatki), jednak nie znajdujemy potwierdzenia na istnienie adresu w roku 1939.