Tadeusz Mysłowski (ur. 1943)

Tadeusz Mysłowski – malarz, grafik, rzeźbiarz, autor instalacji, fotografik.

Tadeusz Mysłowski

CREDO:

SZTUKA nie może zmienić świata,

ale na pewno może pomóc go inaczej zobaczyć.

Tadeusz Mysłowski urodził się w 1943 roku w Piotrkowie koło Lublina. Dzieciństwo i młodość spędził w Lublinie, mieszkał przy ulicy Kunickiego. W latach 1954–1956 uczęszczał do ogniska plastycznego przy Domu Kolejarza w Lublinie. W 1957 roku rozpoczął naukę w Liceum Sztuk Plastycznych w Lublinie, które mieściło się w budynku Bramy Grodzkiej. Liceum ukończył z wyróżnieniem w 1963 roku.

W 1963 roku rozpoczął studia na Wydziale Malarstwa Akademii Sztuk Pięknych w Krakowie. Studiował w pracowniach: Wacława Taranczewskiego, Konrada Srzednickiego i Włodzimierza Kunza. W 1969 roku ukończył ASP z wyróżnieniem. Niedługo po ukończeniu studiów odbyła się pierwsza wystawa indywidualna Tadeusza Mysłowskiego w galerii „Arkady” BWA. W tym samym roku artysta wyjechał do Paryża, gdzie zaprezentował swoje prace w Galerii Lambert. W maju 1970 roku Tadeusz Mysłowski wyjechał do Nowego Jorku, gdzie osiedlił się na stałe. W 1971 roku zawarł związek małżeński z marszandką i właścicielką galerii sztuki Ireną Hochman. W 1982 roku otrzymał amerykańskie obywatelstwo. Obecnie mieszka i pracuje w Nowym Jorku i Lublinie. W 2023 roku otrzymał tytuł Honorowego Obywatela Miasta Lublina.

Tadeusz Mysłowski prezentował swoje prace na wystawach indywidualnych, m.in. w Stanach Zjednoczonych, Japonii, Niemczech, Austrii, Francji, Rosji. Jedna z wystaw (w Galerie Renos Xippas w Paryżu), w lutym 1996 roku, została wykorzystana w filmie reklamowym koncernu IBM.

Prace Tadeusza Mysłowskiego znajdują się w zbiorach Muzeum Narodowego w Warszawie, Krakowie, Poznaniu i Lublinie, Muzeum Sztuki w Łodzi, w Luwrze, Museum of Modern Art w Nowym Jorku (MoMA), Victoria and Albert Museum w Londynie.

Tadeusz Mysłowski jest artystą zafascynowanym twórczością Malewicza, Kobro i Strzemińskiego; skoncentrował się na konstruktywizmie i abstrakcji geometrycznej. Nawiązuje do tradycji konstruktywizmu, inspiracji poszukuje w geometrii. W swej estetyce za podstawowe uważa pojęcie krzyża. Inspiracji poszukuje także w architekturze i strukturze przestrzennej Nowego Jorku. Posługując się prostym znakiem: punktem, linią, krzyżem, kwadratem, ukazuje relacje pomiędzy geometrią a metafizyką i uniwersalnością praw natury. Kwadrat i krzyż równoramienny są głównym motywem realizacji artysty, zarówno graficznych, malarskich, jak również przestrzennych.

Najważniejsze cykle zrealizowane przez Tadeusza Mysłowskiego: Avenue of Americas, Key Drawings, New York Faces, Perspective Distortion, Towards Organic Geometry, New York Composites, Krzesło Trony.

Jednym z ważnych wydarzeń dla artystycznego życiorysu Tadeusza Mysłowskiego były wydarzenia 11 września 2001 roku. W związku z atakiem na WTC Tadeusz Mysłowski wraz z Jacem Avilą Vermeerem stworzył film animowany Cross Over oraz wykonał dzieło W stronę geometrii organicznej – reakcję na 11 września 2001 roku. Artysta zaprojektował także instalację nawiązującą do tych wydarzeń – kolumnę św. Michała – która miała stanąć na placu Po Farze w Lublinie.

Dzieła Tadeusza Mysłowskiego znajdujące się w Lublinie to zrealizowana w 1999 roku wraz ze Zbigniewem Bargielskim multimedialna instalacja Shrine znajdująca się w jednym z baraków byłego obozu koncentracyjnego na Majdanku oraz On i Ona ODNOWA w siedzibie Centrum Spotkania Kultur i KrzesłoTron dla Malewicza w Porcie Lotniczym Lublin S.A.

Ogromną rolę w życiu Tadeusza Mysłowskiego odgrywa jego żona – Irena Hochman – to dzięki jej staraniom artysta zawdzięcza przyjęcie portfolio do zbiorów Museum of Modern Art w Nowym Jorku. Od ponad 50 lat wspólnie budują kolekcję dzieł sztuki współczesnej. Jej podstawę tworzy grafika współczesna polska i obca, którą uzupełniają rysunki, plakaty, fotografie, dokumentacje, książki artystyczne oraz malarstwo i rzeźba.