Joseph Dakar (Józef Zakrojczyk)

Joseph Dakar (Józef Zakrojczyk) (ur. 27 maja 1948 roku w Wałbrzychu) – kiedy miał dwa lata, wyjechał razem ze swoją matką do Izraela. Ukończył prawo na Uniwersytecie w Jerozolimie. Pracuje jako prawnik w Izraelu. W roku 2000 zaangażował się w działania Ziomkostwa Lubelskiego w Izraelu, a w latach 2003–2017 był przewodniczącym Organizacji Żydów Lubelskich w Izraelu. Mieszka w Tel-Awiwie, ma żonę i 2 synów. Honorowy Ambasador Lublina.

Joseph Dakar - Honorowy Ambasador Lublina
Joseph Dakar - Honorowy Ambasador Lublina (Autor: Zętar, Joanna (1975- ))

[RozwińZwiń]

Historia rodziny Josepha DakaraBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Rodzice Josepha Dakara pochodzą z Lublina, choć on sam urodził się w Wałbrzychu. Matka, Fela, urodzona w 1920 r. pochodziła z rodziny Lewinsohnów, ojciec, Marek, urodzony w 1922 r. z rodziny Zakrojczyków.

Wraz z wybuchem II wojny światowej, ojciec Josepha Dakara wyjechał do Lwowa, gdzie zdał maturę oraz rozpoczął studia na Politechnice Lwowskiej. Po wkroczeniu wojsk niemieckich do Lwowa, uciekł do Azji, a następnie przyłączył się do oddziału Wandy Wasilewskiej. Przed zakończeniem wojny wrócił do Lublina.

Matka Josepha Dakara, została w Lublinie i wraz z rodziną mieszkała w gettcie na Majdanie Tatarskim, skąd udało im się uciec do Warszawy tuż przed jego likwidacją 9 listopada 1942 r. Używając polskiego nazwiska przyłączyła się do Armii Krajowej, jednak ze względu na groźbę dekonspiracji, wraz z bratem wyjechała do Niemiec, by pracować w obozie pracy jako Polka. Tam jednak nie udało im się ukryć pochodzenia, za co zostali wysłani do obozów w Auschwitz i Birkenau. Fela Lewinsohn, której udało się przeżyć marsz śmierci, wróciła do Lublina, gdzie poznała Marka Zakrojczyka. Ze względu na rosnące w Lublinie niebezpieczeństwo, rodzice Josepha Dakara, wyjechali do Wałbrzycha.

W 1950 r. w wieku 2 lat Joseph Dakar wyjechał z matką do Izraela. Ukończył prawo na Uniwersytecie w Jerozolimie. Od 35 lat pracuje jako prawnik w Izraelu. Mieszka w Tel Awiwie, ma żonę i dwóch synów.

Ziomkostwo Lubelskie w IzraeluBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

W 2000 r. Joseph Dakar, jako przedstawiciel drugiego pokolenia ocalonych, zaangażował się w działania Organizacji Żydów Lubelskich w Izraelu. W latach 2003–2017 był przewodniczącym Organizacji.

Ziomkostwo wydaje czasopismo „Kol Lublin”, organizuje spotkania upamiętniające ważne wydarzenia związane z historią lubelskich Żydów (na przykład w rocznicę likwidacji getta na Majdanie Tatarskim) oraz promuje artystów izraelskich w Lublinie.

Joseph Dakar i polsko-żydowski LublinBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Jako były przewodniczący Organizacji Żydów Lubelskich często przyjeżdża do Lublina oraz wspiera dialog polsko-żydowski. Według niego, zainteresowanie wielu Polaków tematyką żydowską, pozytywnie wpływa na ich wizerunek w Izraelu, a także ułatwia rozwój współczesnych stosunków polsko-żydowskich. Kolejne pokolenia Izraelczyków interesują się swoją przeszłością – coraz częściej przyjeżdżają do Polski i poznają jej powojenne oblicze.

Joseph Dakar otrzymał 2 czerwca 2006 tytuł Honorowego Ambasadora Lublina. Jak sam mówi:

Chociaż nie mieszkamy w Lublinie, możemy utrzymywać kulturalną obecność w Lublinie. To zależy ode mnie, od innych ludzi, od miasta. Ale przede wszystkim, obecnie jest to możliwe, mieć żydowską obecność kulturalną w Lublinie, bez Żydów realnie mieszkających tutaj.

Współpraca z Ośrodkiem "Brama Grodzka – Teatr NN"Bezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Joseph Dakar oraz Organizacja Żydów Lubelskich w Izraelu od 2001 r. współpracuje z Ośrodkiem Brama Grodzka – Teatr NN. Jej członkini, Neta Żytomirska-Avidar przywiozła do Lublina zdjęcia rodziny Żytomirskich, co zapoczątkowało projekt Henio Żytomirski – Historia Jednego Życia.