Księgarnia Witolda Cholewińskiego w Lublinie (1913–1935)

Księgarnia Witolda Cholewińskiego mieściła się przy ul. Początkowskiej 1 (dziś Staszica). Działała od 1913 roku.

Reklama księgarni W. i J. Cholewińskich
Reklama księgarni W. i J. Cholewińskich (Autor: nieznany)

Losy księgarniBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Księgarnia Witolda Cholewińskiego mieściła się przy ul. Początkowskiej 1 (dziś Staszica).

Witold Cholewiński
Witold Cholewiński (Autor: )

Działała od 1913 roku. W 1915 roku księgarnia przeniosła się na ul. Krakowskie Przedmieście 30 (naprzeciwko dawnego Hotelu Saskiego).

Od 1918 roku księgarnia mieściła się w lokalu przy Krakowskim Przedmieściu 21 (dawny Hotel Angielski),  a od 1922 roku na tej samej ulicy pod numerem 38.

Po roku 1935 firma Cholewińskich podupadła i przeniosła się do skromnego pomieszczenia przy ul. Kapucyńskiej 2, w którym działała  do wybuchu II wojny1.

Cholewiński był wydawcą znanego lubelskiego przedwojennego przewodnika pt. Przewodnik po Lublinie i jego okolicach a także pocztówek lubelskich. Drukował m.in. pocztówki z fotografiami Ludwika Hartwiga. Seria z okresu pierwszej wojny światowej ma nadruk: Nakład i własność: J. Wasilewski i Wiitold Cholewiński (J. Wasilewski był właścicielem zakładu fotograficznego).

Słownik Pracowników książki polskiej, red. Treichel I., Warszawa 1972.

1. Wróć do odniesienia I. Treichel, Słownik pracowników książki polskiej, s. 120.