Księgarnia Kiesewetterów w Lublinie (1883–1909)

Ważną rolę w dziejach lubelskiego księgarstwa odegrała rodzina Kiesewetterów. W roku 1883 Ludomir Kiesewetter (1845–1903) snycerz, rysownik i pedagog nabył od Zofii Szymańskiej księgarnię z wypożyczalnią książek.

Reklama księgarni Kiesewettera
Reklama księgarni Kiesewettera (Autor: )

Rodzina KiesewetterówBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Ważną rolę w dziejach lubelskiego księgarstwa odegrała rodzina Kiesewetterów.

Księgarnia mieściła się na ul. Kapucyńskiej w Hotelu Victoria.

W 1898 roku księgarnię Ludomira Kiesewettera przejął jego syn Władysław i przeniósł na drugą stronę ul. Kapucyńskiej pod numer 2.

W 1904 roku Władysław Kiesewetter wraz z żoną Marią otworzyli filię księgarni na przedmieściach Piaski 894 (obecnie plac Bychawski).

Bracia Wiktor i Władysław Kiesewetterowi byli wydawcami pocztówek z widokami Lublina oraz pocztówek przedstawiajacych sceny życia mieszkańców lubelskich wsi.

Przez ok. 10 lat (1900–1909) działała także księgarnia Wiktora Kiesewettera przy ul. Krakowskie Przedmieście 135 (obecnie 15) która do roku 1900 była własnością Michała Arcta. Księgarnię prowadził pod własną firmą Wiktor Kiesewetter z zaznaczeniem: dawniej M. Arct1.

W 1909 roku Kiesewetterowie z powodu choroby i kłopotów finansowych zawiesili działalność księgarską2.

Słownik Pracowników książki polskiej, red. Treichel I., Warszawa 1972.

1. Wróć do odniesienia Słownik Pracowników książki polskiej, red. I. Treichel, Warszawa 1972, s. 15.
  2. Wróć do odniesienia Słownik Pracowników książki polskiej, red. I. Treichel, Warszawa 1972, s. 409–410.