Księgarnia Stanisława Samuela Streibla w Lublinie (1829–1856)

W tym samym okresie, co Księgarnia Szczepańskiego, działała również Księgarnia Stanisława Samuela Streibla (?–1878), który był właścicielem sklepu galanteryjnego na Krakowskim Przedmieściu 136 (obecnie Krakowskie Przedmieście 17).

Krakowskie Przedmieście 17 w Lublinie
Krakowskie Przedmieście 17 w Lublinie (Autor: nieznany)

[RozwińZwiń]

Księgarnia Streibla przy Krakowskim Przedmieściu 136Bezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Lublin, ul. Krakowskie Przedmieście 17
Lublin, ul. Krakowskie Przedmieście 17 (Autor: Sawa, Robert)

Po nabyciu w roku 1829 całego księgozbioru likwidowanej księgarni prowadzonej przez Towarzystwo Przyjaciół Nauk rozpoczął sprzedaż książek w swoim sklepie przy Krakowskim Przedmieściu 136.

Po upadku powstania listopadowego przeprowadzono w jego księgarni kilka rewizji w poszukiwaniu zakazanych książek.

Księgarnię prowadził do roku 18561.

Słownik Pracowników książki polskiej, red.  Treichel I., Warszawa 1972.