Księgarnia Lubelskiego Towarzystwa Przyjaciół Nauk w Lublinie (1820–1827)

Strona tytułowa Katalogu książek znajdujących się w Księgarni Towarzystwa Przyjaciół Nauk
Strona tytułowa Katalogu książek znajdujących się w Księgarni Towarzystwa Przyjaciół Nauk (Autor: )

[RozwińZwiń]

W 1818 roku zostało założone Towarzystwo Przyjaciół Nauk. Należało ono do najbardziej postępowych środowisk w życiu umysłowym i społecznym Królestwa Polskiego. Do głównych jego celów należało m. in. upowszechnianie oświaty. Dlatego też Towarzystwo zorganizowało w Lublinie księgarnię, o istnieniu której świadczy pochodzący z roku 1820 katalog książek znajdujących się w księgarni1.

Z katalogu możemy dowiedzieć się, że księgarnia mieściła się na Krakowskim Przedmieściu „podle poczty”. Druga edycja katalogu ukazała się ok. 1827 roku. Oba druki należą do wielkich rzadkości bibliograficznych.

Dzięki tej księgarni Lublinianie na początku XIX wieku mieli dostęp do książek, które wychodziły w kraju jak i za granicą. W roku 1828 Towarzystwo uległo likwidacji, a księgozbiór przejął lubelski kupiec Stanisław Streibel2.

Słownik Pracowników książki polskiej, red. Treichel I., Warszawa 1972.
Śladkowski W., W latach zaborów nadziej i wolności, [w:] Z przeszłości kulturalnej Lubelszczyzny, Lublin 1978.

1. Wróć do odniesienia W. Śladkowski, W latach zaborów nadziei i wolności [w] Z przeszłości kulturalnej Lubelszczyzny, Lublin 1978, s. 166–167.
  2. Wróć do odniesienia Słownik pracowników książki polskiej, s. 860.