Lubelskie Zakłady Graficzne im. PKWN (1964–1999)

Lubelskie Zakłady Graficzne im. PKWN powstały w wyniku upaństwowienia i scalenia kilku mniejszych drukarni. Spiritus movens przedsiębiorstwa był przez wiele lat Władysław Jakubowski. Po prywatyzacji zakłady zmieniły nazwę na Multidruk S.A.

Lubelskie Zakłady Graficzne im. PKWN
Lubelskie Zakłady Graficzne im. PKWN (Autor: Mirosław, Jacek (1944- ))

[RozwińZwiń]

Historia powstania zakładówBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Po upaństwowieniu w grudniu 1944 roku Lubelskich Zakładów Graficznych Adama Szczuki zostały one nazwane Pierwszą Drukarnią Państwową. W roku 1948 drukarnia została przemianowana na Lubelskie Zakłady Graficzne. W styczniu 1951 roku, w oparciu o pięć upaństwowionych prywatnych zakładów drukarskich działających w Lublinie, została utworzona „Lubelska Drukarnia Prasowa”. W skład „Lubelskiej Drukarni Prasowej” weszły następujące drukarnie:

• Drukarnia przy ul. Zamojskiej 12 (dawniej Lubelskie Zakłady Graficzne Adama Szczuki)
  • Drukarnia przy ul. Bernardyńskiej 20
  • Drukarnie przy ul. Kościuszki 4 i 8
  • Zakład litograficzno-offsetowy przy ul. 3-go Maja 7a
  • Chemiografia przy ul. Kościuszki 1

Lubelskie Zakłady Graficzne. Zecernia gazetowa
Lubelskie Zakłady Graficzne. Zecernia gazetowa (Autor: Trembecki, Jan (1934-2017))

W roku 1956 nastąpiła przeprowadzka „Lubelskiej Drukarni Prasowej”, działającej w kilku oddzielnych lokalach rozrzuconych po całym mieście, do nowowybudowanych obiektów przy ul. Unickiej 4. W roku 1964 drukarnia otrzymuje nazwę Lubelskie Zakłady Graficzne im. PKWN.

W 1996 roku sprywatyzowano Lubelskie Zakłady Graficzne tworząc spółkę akcyjną, której głównym udziałowcem został właściciel firmy Multico. W 1999 roku przeprowadzono reorganizację w firmie i zmieniono jej nazwę na Multidruk S.A. w Lublinie.

Jedną z pierwszych ważnych publikacji wydrukowanych w nowej drukarni, zasługującą na szczególną uwagę, jest bibliofilska edycja Księgi Pamiątkowej Hieronim Łopaciński i Biblioteka Jego Imienia z roku 1957.

Władysław Jakubowski (1909–1981)Bezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Lubelskie Zakłady Graficzne działające przy ul. Unickiej 4 zawdzięczają swoje powstanie w dużej mierze Władysławowi Jakubowskiemu – znakomitemu drukarzowi. Przybył on do Lublina w roku 1953 z zadaniem utworzenia tu nowoczesnej drukarni. Jakubowski był również zamiłowanym bibliofilem.

Władysław Jakubowski. Dyrektor Oficyny Drukarskiej UMCS
Władysław Jakubowski. Dyrektor Oficyny Drukarskiej UMCS (Autor: Trembecki, Jan (1934-2017))